Parintele Iustin Parvu si testamentul lasat cu putin inainte de moarte

Inmormantarea parintelui Iustin Parvu a avut loc, joi, in curtea de la Manastirea Petru Voda, pe care a pastorit-o cu atata dragoste ani in sir. O mare de oameni s-a strans la manastirea de calugari, pentru a-l conduce pe parintele Iustin pe ultimul drum, cei mai multi revenind in acest lacas de cult.

Testamentul lasat de parintele Iustin Parvu, lasat cu cateva clipe inainte de moarte, este cuvant de invatatura pentru credinciosi. Inainte de trece la cele sfinte, parintele Iustin Parvu a lasat un testament nescris care ii vizeaza pe credinciosii din intreaga tara.

Parintele staret Iustin Parvu a fost inmormantat, joi, in curtea Manastirii Petru Voda, la ceremonia oficiata de un sobor de 50 de preoti luand parte cateva sute oameni veniti din toata tara. Multimea venita la inmormantarea parintelui staret, decedat duminica seara din cauza unui cancer la stomac, a primit sticle de apa, mancare  (sarmalute, peste), precum si icoane cu chipul parintelui Justin Parvu. Unii credinciosi care au vrut sa participe la inmormantarea parintelui Iustin Parvu au sosit la Manastirea Petru Voda inca de ieri noapte. Cozile de masini s-au intins pe cativa kilometri, dar fortele de ordine au reusit sa asigure fluiditatea traficului.

Trupul neinsufletit al parintelui Iustin Parvu a ramas neschimbat de moartea fizica, cei prezenti la inmormantare inchinandu-se cu uimire si smerenie la racla in care a fost depus parintele staret. Acesta este motivul pentru care credinciosii spun ca moartea fizica a parintelui Iustin nu inseamna o pierdere, ci castigarea unui sfant. 

Printre fetele bisericesti prezente la ceremonia de inmormantare a parintelui Iustin s-au numarat inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, si PS Longhin, Episcop de Banceni, precum si mai multi preoti si diaconi. Sfanta Liturghie a fost savarsita in altarul de vara al Manastirii Petru Voda. 

Testamentul parintelui Iustin Parvu

Ultimele sale cuvinte, rostite cu acelasi glas bland in chilia sa, sunt graitoare pentru orice muritor. Ultimele dorinte ale parintelui Iustin au fost impartasite intregii multimi in vreme ce duhovnicul a fost secatuit de putere si chinuit de dureri fizice cumplite. A stat inchis in chilia sa si intr-un moment de har si trezire fizica a vrut sa-si ceara iertare tuturor si a numit pe cel care va fi urmas al obligatiilor administrative pe care le-a indeplinit fara nicio pata pana in ultima clipa. Dupa acest moment a marturisit din adancul sufletului cele mai mari dorinte care se adreseaza intregului neam.

“La sfarsit a vrut sa spuna «poporului fara stapan», asa cum isi denumea neamul, care sunt cei patru stalpi de sustinere a sufletului. Prima data a subliniat importanta unitatii in orice situatie de grea incercare in care dezbinarea provoaca deznadejde si haos. A doua mare dorinta a fost sa nu se uite ca pocainta batatoreste drumul spre iertarea de pacate si apropierea de Dumnezeu. In al treilea rand a tinut sa indemne neamul la ascultare in Biserica. Ultima dorinta a parintelui Iustin Parvu a fost ca toate cele pamantesti sa fie facute sub egida rugaciunii. Aceste ultime cuvinte, de o valoare inestimabila, reprezinta testamentul duhovnicului prin care vor dainui intelepciunea si credinta nemarginita a celui care si-a inchinat viata lui Dumnezeu”, a cuvantat Inaltpreasfintitul Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Noul staret al Manastirii Petru Voda

Recent, parintele Iustin vorbea despre persoana care va pastori obstea Manastirii Petru Voda din functia de staret. Astfel, parintele Justin Parvu a hotarit, in ultima zi a lunii mai, ca urmatorul staret al Manastirii Petru Voda sa fie ieromonahul Hariton Negrea, duhovnic la Manastirea Durau. Parintele Iustin a precizat ca, desi hotararea priveste doar viitorul obstii din Petru Voda, este dorinta sa personala ca acest lucru sa fie cunoscut tuturor si sa nu se treaca vreodata peste ea, caci a precizat: “nu doresc pe altcineva”.