Parintii vor incheia cu scolile un CONTRACT EDUCATIONAL cu drepturile si obligatiile fiecarei parti

Unitatile de invatamant preuniversitar vor incheia un CONTRACT EDUCATIONAL cu parintii sau tutorii copiilor, in care vor fi stabilite drepturile si obligatiile reciproce ale partilor, iar neindeplinirea obligatiilor asumate de scoala va constitui abatere disciplinara.

Aceste prevederi sunt incluse intr-un proiect privind Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, pus in dezbatere publica, vineri, de Ministerul Educatiei.

Proiectul de act normativ supus dezbaterii publice prevede introducerea CONTRACTULUI EDUCATIONAL intre unitatile de invatamant preuniversitar si parinti.

“Unitatile de invatamant preuniversitar incheie cu parintii/tutorii legal instituiti, in momentul inscrierii anteprescolarilor, respectiv a prescolarilor sau a elevilor, in registrul unic matricol, un CONTRACT EDUCATIONAL in care sunt inscrise drepturile si obligatiile reciproce ale partilor”, prevede documentul.

Modelul CONTRACTULUI EDUCATIONAL va fi particularizat la nivelul fiecarei unitati de invatamant preuniversitar, prin decizia consiliului de administratie, dupa consultarea consiliului reprezentativ al parintilor.

Contractul va fi valabil pe toata perioada de scolarizare in cadrul unitatii de invatamant preuniversitar, iar eventualele modificari se vor putea face printr-un act aditional acceptat de ambele parti, care se va atasa contractului educational.

De asemenea, CONTRACTUL EDUCATIONAL va cuprinde in mod obligatoriu: datele de identificare a partilor semnatare – respectiv unitatea de invatamant preuniversitar, beneficiarul primar al educatiei, parintele sau tutorele legal instituit, scopul pentru care se incheie Contractul Educational, drepturile partilor, obligatiile partilor, durata valabilitatii contractului, alte clauze.

Contractul se va incheia in doua exemplare originale, unul pentru parinte/tutorele legal instituit, altul pentru unitatea de invatamant si va produce efecte de la data semnarii.

Citeste si: PROFESORII vor trebui sa aiba tinuta morala DEMNA, vestimentatie DECENTA si comportament RESPONSABIL

“Modul de indeplinire a obligatiilor prevazute in CONTRACTUL EDUCATIONAL de catre personalul din unitatea de invatamant constituie criteriu de evaluare a activitatii acestuia. Neindeplinirea obligatiilor asumate prin CONTRACTUL EDUCATIONAL de catre personalul unitatii de invatamant constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit legii. Consiliul de administratie urmareste modul de indeplinire a obligatiilor prevazute in CONTRACTUL EDUCATIONAL, analizeaza situatiile in care se constata incalcarea acestuia de catre personalul unitatii de invatamant si numeste comisia de cercetare disciplinara”, se arata in acelasi proiect, potrivit Mediafax.

Conform documentului, parintele sau tutorele legal instituit al prescolarului/elevului are dreptul sa decida, in limitele legii, cu privire la unitatea de invatamant preuniversitar unde va studia copilul si sa fie informat periodic referitor la situatia scolara si comportamentul acestuia.

Documentul mai stabileste ca parintele are dreptul sa se intereseze numai referitor la situatia propriului copil si are acces in incinta unitatii de invatamant preuniversitar daca: a fost solicitat/a fost programat pentru o discutie cu un cadru didactic sau cu directorul unitatii de invatamant preuniversitar, desfasoara activitati in comun cu cadrele didactice, depune o cerere/alt document la secretariat sau daca participa la intalnirea lunara cu dirigintele clasei/profesorul pentru invatamant prescolar/primar.

De asemenea, consiliul de administratie are obligatia sa stabileasca procedurile de acces al parintilor in unitatile de invatamant preuniversitar si pentru alte situatii.

Citeste si: Proiectul “Asculta 5 minute de MUZICA CLASICA”, extins si in SCOLI

Printre drepturilor parintilor se mai numara posibilitatea constituirii in asociatii cu personalitate juridica si solicitarea rezolvarii unor stari conflictuale in care este implicat propriul copil/elev, prin discutii amiabile, cu respectarea urmatoarelor etape: discutii amiabile cu cadrul didactic implicat, cu directorul unitatii de invatamant preuniversitar si cerere scrisa adresata conducerii unitatii de invatamant preuniversitar.

Daca au fost parcurse etapele mentionate anterior si starea conflictuala nu a fost rezolvata, parintele se poate adresa inspectoratului scolar si, in cele din urma, Ministerului Educatiei.

In regulament se subliniaza si ca, potrivit prevederilor legale, parintele/tutorele legal instituit are obligatia de a asigura frecventa scolara a elevului in invatamantul obligatoriu si de a lua masuri pentru scolarizarea acestuia, pana la finalizarea studiilor, in caz contrar putand fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 100 de lei si 1.000 de lei sau pot fi obligati sa presteze munca in folosul comunitatii.

Sursa foto: b365.ro