Parlamentarii conservator-liberali si cei de la PSD VOTEAZA proiectul de BUGET. UDMR decide dupa dezbateri

Legea care abiliteaza Guvernul sa emita ordonante in vacanta parlamentara, adoptata. Opozitia sesizeaza CCR

Grupurile parlamentare PLR si PC VOTEAZA in favoarea proiectului de BUGET pe anul 2015, care raspunde necesitatilor existente in prezent si unei bune functionari a institutiilor statului, a anuntat vineri, in plenul Camerelor reunite, deputatul PC Cornelia Negrut.

“Parlamentarii conservator-liberali sustin demersurile guvernamentale reale luate in ultima perioada, in vederea imbunatatirii vietii de zi cu zi a romanilor, masurile luate dovedindu-se perfect fezabile. Dincolo de aspectele discutabile lansate de reprezentantii Opozitiei, care au contestat in mod populist si nejustificat bugetul, consideram ca Guvernul Romaniei a luat cele mai intelepte decizii cu privire la impartirea banilor pentru anul viitor. (…) Bugetul pe anul 2014 a fost unul bine construit, fapt certificat zilele trecute si de rezultatele finale ale negocierilor cu misiunea comuna a FMI si Comisiei Europene”, a declarat deputatul PC.

Ea considera ca BUGETUL pe anul 2015 este unul echilibrat, care nu va da prilejul unor masuri haotice, un BUGET care demonstreaza seriozitate si predictibilitatea Guvernului prin “fapte pragmatice”.

“Actualul BUGET nu contine niciun fel de taxe si impozite majorate. De asemenea, absolut toate drepturile si masurile noi de stimulare economica, pe de o parte, si a celor sociale, de majorare a unor indemnizatii acordate categoriilor defavorizate ale populatiei, pe de alta parte, sunt cuprinse in bugetul pe anul 2015. (…) Este un buget echilibrat, cumpatat, chiar prudent pe alocuri, ce nu va avea posibilitatea aparitiei unor derapaje necontrolate si unor masuri haotice, asa cum s-a intamplat anul trecut. Este un buget care demonstreaza seriozitatea si predictibilitatea actualului Guvern, preocupat in mod realist prin fapte concrete sa faca dreptate romanilor. Este un buget onest, care raspunde care raspunde intregii palete de nevoi atat administrative, cat si investitionale si sociale, inclusiv cele ale mediului de afaceri. Nu in ultimul rand, este un buget al stabilitatii nationale, al unui guvern indreptat temeinic spre adevaratele nevoi ale romanilor.

Totodata, la dezbaterile din plenul Parlamentului, deputatul PSD Viorel Stefan a declarat ca proiectul de BUGET artata ca Guvernul s-a tinut de cuvant si finanteaza toate masurile la care s-a angajat si cuprinde cresteri la toate domeniile cheie: sanatate, educatie, aparare.

Citeste si: CONSILIUL FISCAL: Veniturile din BUGETUL pe 2015 sunt supraevaluate cu 2,3 miliarde de lei

“Primul-ministru a venit cu un buget sanatos, sa-l votati cu gandul la cei care ne-au trimis aici si mai putin cu gandul la rafuielile politice”, a afirmat Viorel Stefan.

Si deputatii grupului minoritatilor nationale, altele decat UDMR, au anuntat vineri, in timpul sedintei comune a Parlamentului, ca vor VOTA proiectul BUGETULUI de stat pe anul 2015.

“Grupul parlamentar al minoritatilor nationale a dorit sa fie un factor de stabilitate. A votat si investirea acestui Guvern si vom vota si acest buget”, a anuntat deputatul Adrian Merka.

El a tinut sa precizeze ca grupul pe care il reprezinta a sustinut necesitatea elaborarii, de catre Guvern, “a unui set coerent de politici macro-economice”.

“Noi, grupul parlamentar al minoritatilor nationale, am sustinut, inca de la inceput, necesitatea promovarii de catre Guvern a unui set coerent de politici macro-economice menite sa sustina mediul de afaceri, sa refaca atractivitatea investitionala a Romaniei, sa conduca la crearea de noi locuri de munca si sa ofere o evolutie favorabila nivelului de trai al populatiei. Bugetul pe 2015 ne arata ca, in parte, aceste obiective sunt cuprinse, deoarece prevederile acestuia asigura finantarea masurilor de ocrotire, protectie si ajutorare a cetatenilor romani”, a mai spus Merka.

Senatorul UDMR Alexandru Vegh a aratat ca a fost un timp insuficient pentru studierea acestui proiect de buget, iar UDMR va decide cum va vota in urma dezbaterilor din plenul reunit.

Citeste si: EUGEN NICOLAESCU: Grupurile parlamentare ale PNL vor vota IMPOTRIVA legii BUGETULUI de stat pe 2015

Deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu a spus ca bugetul “stimuleaza evaziunea” si nu stimuleaza mediul de afaceri, ducand la taierea locurilor de munca. “PDL nu va vota, pentru ca este un buget impotriva romanilor”, a spus Ialomitianu.

El a mai declarat ca BUGETUL propus de Guvernul Ponta pentru anul 2015 este “identic cu cel din 2014, deci este plagiat”.

Fostul ministru de finante a adaugat ca Guvernul avea obligativitatea, potrivit prevederilor legii nr. 69/2010, sa elaboreze si Strategia fiscal-bugetara, nu numai proiectul de BUGET pe anul 2015.

“Este pentru prima data cand, in Parlament, se dezbate un buget cu incalcarea legii. Potrivit legii 69/2010, Guvernul era obligat sa elaboreze Strategia fiscal-bugetara. Este un document de putere publica, dar eu cred ca Guvernul are o scuza, pentru ca acest Guvern va fi pe o perioada de trei luni, ca asa arata si bugetul. Si atunci, sigur ca nu s-au mai chinuit sa elaboreze si strategia. Este un buget fara viziune economica, un buget carpit cu niste promisiuni electorale pentru supravietuire. Bugetul de stat pe 2015 este identic cu cel din 2014, deci este plagiat”, a spus deputatul Gheorghe Ialomitianu.

Potrivit democrat-liberalului, prin BUGETUL propus pentru anul viitor, “Romania este condamnata la o crestere economica modesta, iar romanii vor deveni tot mai saraci”.

“Sumele inscrise in buget sunt numai pe hartie si putem dovedi acest lucru prin executia bugetara din 2013 si 2014. (…) Comisia Europeana a spus un lucru clar: s-a redus cresterea economica in 2014 fata de 2013, de la 3,5 la suta la 2 la suta, iar cauza principala a fost taierea investitiilor si sacrificarea locurilor de munca in sectorul bugetar. Va laudati cu negocierile cu FMI si CE, dar aceste organisme nu au incredere in Guvernul Ponta. (…) Singura preocupare a acestui Guvern a fost sa taie investitiile publice, toate rectificarile bugetare au fost negative”, a mai spus Ialomitianu.