Parlamentarii lovesc in ANI cu un nou proiect de lege

Comisia de Cod Electoral a decis ca presedintii Consiliilor Judetene sa fie alesi prin vot indirect

Mai multi parlamentari anchetati de ANI, in frunte cu un ministru, au depus un proiect de lege prin care vor sa modifice legea ANI astfel incat o persoana declarata in conflict de interese sau incompatibilitate sa nu mai poata ocupa o functie in cadrul institutiei timp de trei ani, transmite hotnews.ro.

Mai exact, proiectul de lege a fost initiat de noua parlamentari de la PSD, UNPR, UDMR si PP-DD, intre care si ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea. Este a doua incercare de a modifica legea in sensul ca nu mai poate ocupa “aceeasi functie”, dupa ce o decizie a Curtii Constitutionale care stabileste ca sintagma “aceeasi functie” se refera la toate functiile eligibile nu doar la o anumita categorie de functii.

Sursa citata subliniaza ca din cei noua initiatori, sase sunt in proceduri de verificare sau sunt deja in proces cu Agentia Nationala de Integritate. 

Citeste si: Ce spune Gabriel Oprea despre viitoul UNPR – PSD, in contextul in care Ponta nu vrea sa taxeze marile averi

Eugen Nicolicea sustine ca initiativa celor noua nu-i putea exclude pentru 3 ani de la orice functie eligibila pe alesii gasiti incompatibili, pentru ca s-ar fi opus Curtea Constitutionala. O propunere similara se afla pe traseul parlamentar, fiind depusa in iunie de invatatoarea grevista, Iuliana Anghel (PC).

Proiectul de lege b554 a fost inregistrat la Senat in data de 2 octombrie iar pe 19 noiembrie a fost trimis la Consiliul Legislativ si Guvern pentru punct de vedere. Ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, a solicitat pe 24 noiembrie un punct de vedere de la ANI, cu precizarea FF URGENT.

CITESTE SI: GABRIEL OPREA: UNPR solicita TAXAREA marilor averi

Surse hotnews.ro mai precizeaza ca ANI a raspuns intr-o adresa ca propunerea legislativa “urmareste diminuarea pana la eliminare a sanctiunilor ce decurg din incalcarea regimului conflictelor de interese si incompatibilitatilor in asa fel incat persoana in cauza sa nu mai poate ocupa aceeasi functie eligibila care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, dar sa poata ocupa orice alta functie”. In opinia ANI, propunerea legislativa “afecteaza grav capabilitatea Agentiei Nationale de Integritate de a duce la indeplinire angajamentele asumate de Romania in cadrul MCV”.