PARLAMENTARII ROMANI nu au nicio EMOTIE cand vine vorba de un posibil ATAC NUCLEAR

Sansele ca Romania sa fie amenintata de un posibil atac sau incident nuclear sunt destul de mici, iar tara noastra dispune de capabilitati pentru a preintampina un astfel de incident, cred senatorii si deputatii romani, membri ai comisiilor de aparare din cele doua camere ale Legislativului, informeaza Mediafax.

“Gradul de mobilitate si de tehnologie la care s-a ajuns in momentul de fata in domeniul armelor nucleare fac ca acestea sa constituie un pericol pentru toata lumea. Diferenta dintre tinta si victima colaterala este foarte mica. In ceea ce priveste Romania, ne-am asumat, ne asumam in cadrul unor parteneriate strategice partea noastra de sistem defensiv, care nu ne este dedicat numai noua, ci si partenerilor nostri. Vorbim de Deveselu si de programul de inzestrare a armatei, care este in momentul de fata in derulare”, a declarat vicepresedintele Comisiei de aparare din Camera Deputatilor Bogdan Rodeanu, deputat USR, intrebat daca un incident nuclear ar putea fi o amenintare reala pentru Romania.

La randul sau, senatorul PSD Viorel Salan, membru al Comisiei de aparare din Senat, a subliniat faptul ca Romania este o tara sigura din acest punct de vedere.

“Nu cred ca trebuie sa ne punem astfel de intrebari, dat fiind faptul ca suntem o tara sigura prin masurile care sunt luate la nivelul Romaniei. Categoric, la toate aceste probleme trebuie sa avem un raspuns si trebuie sa verificam masurile care le avem procedural. Masurile gestionate de IGSU, pentru asemenea situatii – in caz de cutremur, de incident nuclear – toate sunt foarte bine procedurate. Dar trebuie sa le revedem periodic si este prevazut modul in care ele sunt verificate – exercitii, aplicatii, vizand conlucrarea intre toate fortele participante”, a afirmat Salan.

Ovidiu Raetchi (PNL), vicepresedinte al Comisiei de aparare din Camera Deputatilor, sustine si el ca riscurile sunt foarte mici. “Un incident nuclear reprezinta un risc de securitate extrem de grav, deci structurile noastre specializate, cat si partenerii, urmaresc cu maxima atentie tema. Din acest motiv, cred ca riscurile sunt foarte mici. Ne protejam cu mare atentie capacitatile”, a spus si Raetchi.

Si totusi, daca ar avea loc un incident nuclear, cum ne-am descurca?

 Dar este Romania pregatita sa faca fata unei incident nuclear? “Nu cred, pentru ca nimeni nu este pregatit pentru un astfel de incident”, a spus Bogdan Rodeanu. Colegul sau de comisie, liberalul Ovidiu Raetchi s-a aratat ceva mai optimist. “Un incident nuclear are intotdeauna un grad de imprevizibil, dar la nivelul MApN sunt pregatite de mult timp planuri de reactie”, a declarat Raetchi.

Cei trei parlamentari sustin ca legislatia este buna, dar mai sunt necesare anumite modificari. “Daca discutam despre ceea ce inseamna protectie civila, in mod sigur trebuie reasezata legislatia. Este strict necesara o reasezare si o regandire a legislatiei si, totodata, programe foarte agresive de modernizare. In ultimii ani a fost neglijat domeniul situatiilor de urgenta. In momentul de fata sunt initiative guvernamentale si parlamentare pe aceasta latura. Sa vedem exact cat de repede vor fi implementate si daca se fac. Nu cred ca se mai pune problema de vointa in momentul de fata, ci ca trebuie facut”, a afirmat deputatul USR Bogdan Rodeanu.

Senatorul PSD Vasile Salan, fost inspector sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Hunedoara, sustine ca autoritatile pot pune in aplicare procedurile, deoarece “exista conlucrare intre forte”, precizand ca legislatia trebuie revazuta pentru a corespunde nevoilor impuse de functionarea societatii in ansamblul ei, iar acolo unde se constata imperfectiuni sa fie corectata.

Ovidiu Raetchi crede ca in acest domeniu initiativa legiferarii trebuie sa vina strict de la specialisti. “Nu poti avea interventii pe o legislatie atat de sensibila si tehnica daca nu gestionezi in mod direct domeniul, daca nu esti un expert. Pana acum nu am primit solicitari in acest sens”, a adaugat Raetchi.

Coreea de Nord a anuntat, duminica trecuta, faptul ca a testat cu succes o bomba cu hidrogen si ca aceasta poate fi instalata pe o racheta balistica intercontinentala, reprezentand cel mai mare test nuclear efectuat vreodata de catre regimul Kim Jong-Un.

Sursa foto: realitatea