Parlamentarii vor sa TRUNCHIEZE, din nou, LEGEA INCOMPATIBILITATII

Mai multi senatori si deputati care si-au angajat frati, fiice, fii, nurori, cumnati sau sotii la cabinetul parlamentar ar putea sa scape de verificarile Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Totul depinde de primul vot pe care plenul reunit ar trebui sa-l dea in prima sedinta de dupa Paste.

Un proiect propus de deputatul PSD Ciprian Nica, care a venit cu o noua interpretare asupra prevederilor legii in privinta angajarii rudelor in birourile parlamentare, a primit aviz din partea senatorilor din Comisia Juridica. Votul de marti este, insa, unul consultativ si decizia finala apartine plenului reunit.

CITESTE SI: LEGEA PRIVIND PENSIILE ALESILOR LOCALI VA FI DEZBATUTA IN PLENUL SENATULUI

Ce propune, de fapt, deputatul PSD? Proiectul de modificare a legii de functionare a Agentiei Nationale de Integritate interzice demnitarilor declarati incompatibili sa ocupe pentru trei ani functia care le-a adus incompatibilitatea, insa le permite sa ocupe alte functii publice. In prezent, legea precizeaza ca persoana care a ocupat o functie eligibila nu mai poate ocupa aceeasi functie sau orice demnitate pentru o perioada de trei ani de zile, de la incetarea mandatului, daca este declarat incompatibil de catre ANI.

Deputatul social-democrat reformuleaza legea si scrie ca daca persoana a ocupat functia de primar, de viceprimar sau de consilier local nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste functii timp de trei ani de la incetarea mandatului. Cum in proiect se mentioneaza doar aceste trei functii, inseamna ca acea persoana poate ocupa, de exemplu, o functie de presedinte de consiliu judetean.

Si Cristiana Anghel, deputat ALDE, a venit cu o propunere identica, insa Comisia Juridica a amanat votul pe proiectul sau peste doua saptamani.

Sursa foto: realitatea