DNA cere INCUVIINTAREA ARESTARII deputatului MIRCEA ROSCA

Parlamentarul MIRCEA ROSCA, liderul PNL Prahova si GABRIEL POPESCU, presedintele PNL Azuga, sunt acuzati de LUARE de MITA, informeaza postul B1 Tv.

UPDATE 17:20: Directia Nationala Anticoruptie cere Camerei Deputatilor incuviintarea perchezitiei domiciliare, retinerii si arestarii preventive a deputatului MIRCEA ROSCA, acuzat de trafic de influenta.

“In conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constitutia Romaniei si ale art. 195 alin. 1 si 2 din Regulamentul Camerei Deputatilor, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie — Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului general al Romaniei cererea si referatul intocmit de procurorii anticoruptie, in vederea sesizarii ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatului MIRCEA ROSCA, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea in concurs a doua infractiuni de trafic de influenta, din care una in forma continuata (4 acte materiale)”, se arata intr-un comunicat al DNA.

In cauza s-a dispus inceperea urmaririi penale, efectuarea urmaririi penale fata de suspect si punerea in miscare a actiunii penale.

DNA precizeaza ca, in 2011, in calitate de vicepresedinte al organizatiei judetene Prahova a unui partid politic, MIRCEA ROSCA a pretins de la un denuntator suma de 20.000 euro pentru a-si exercita influenta asupra lui GABRIEL POPESCU si asupra celorlalti membri ai Consiliului Local Azuga, pentru a inlesni dobandirea unor terenuri pe raza localitatii respective de catre firma denuntatorului.

Procurorii sustin ca din aceasta suma MIRCEA ROSCA a primit efectiv 5.000 euro, prin intermediul lui Popescu, iar 11.000 euro au fost folositi in interesul formatiunii politice pe care o conducea de la nivel judetean.

“Diferenta de 4.000 euro a fost remisa de acelasi inculpat secretarului Primariei Azuga, Diana Dumbrava, in vederea indeplinirii unor acte ce intrau in atributiile sale de serviciu si care vizau desfasurarea propriu zisa a procedurii de achizitie publica si desemnarea castigatoare a firmei denuntatorului”, se arata in comunicat.

Sursa citata mentioneaza ca, in perioada 2011-2014, MIRCEA ROSCA a intervenit pe langa factorii de decizie din cadrul unor institutii publice din judetul Prahova, (Consiliul Judetean, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului — Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica pentru Persoane Adulte cu Handicap Calinesti, Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat — Sucursala pentru Reprezentare si Protocol Sinaia) asupra carora avea influenta prin prisma calitatilor pe care le-a detinut in mod succesiv la nivelul autoritatilor publice locale centrale si la nivel politic, in vederea atribuirii catre societatile detinute de Adrian Rotila a unor contracte de achizitii publice.

“In schimbul acestor ‘interventii’, MIRCEA ROSCA a primit de la Adrian Rotila bani si alte foloase (suma de aproximativ 90.000 lei, constructii in valoare de 35.418, 39 lei si folosinta unui autoturism marca Audi A8)”, au mai retinut procurorii.

DNA precizeaza ca din probele administrate rezulta suspiciunea rezonabila ca Mircea Rosca a savarsit in concurs doua infractiuni de coruptie, iar privarea lui de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal.

“In acest sens, trebuie avuta in vedere evaluarea in raport cu gravitatea faptelor savarsite, persoana si conduita inculpatilor, reactia opiniei publice, rezonanta si gravitatea faptelor. Cercetarea unei asemenea persoane in stare de libertate ar putea incuraja si alte persoane sa comita infractiuni, avand in vedere pozitia inculpatului si natura faptelor de care este acuzat”, se mai spune in document.

Cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii DNA care efectueaza cercetari in cauza, precum si copie a dosarului de urmarire penala.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Conform sursei citate, MIRCEA ROSCA este acuzat ca ar fi primit o suma de bani in anul 2011 din partea unui om de afaceri din orasul Comarnic pentru a sustine cauza acestuia in fata presedintelui PNL Azuga, GABRIEL POPESCU, in vederea realizarii unei afaceri.

Aceleasi surse sustin ca cei doi ar fi promis unui patron al unei firme din Comarnic, de la care au pretins 20.000 euro, ca vor exercita influenta asupra functionarilor primariei Azuga pentru ca acesta sa dobandeasca terenuri in aceasta localitate.

CITESTE SI: Senatorul GIGI CHIRU este urmarit PENAL

Procurorii ar fi constatat ca Mircea Rosca, in calitate de vicepresedinte PNL Prahova, in 2011, ar fi pretins de la administratorul unei firme din Comarnic 20.000 euro pentru a-si exercita influenta asupra presedintelui din acea perioada PNL Azuga, Gabriel Popescu, si asupra celorlalti membri ai Consiliului Local, in vederea inlesnirii dobandirii unor terenuri pe raza localitatii.

Sursele citate au mentionat ca 5.000 euro ar fi primit efectiv Rosca — prin intermediul lui Gabriel Popescu, iar 11.000 euro au fost folositi in interesul formatiunii politice pe care o conducea de la nivel judetean.

De asemenea, tot prin intermediul lui Popescu, suma de 4.000 euro ar fi fost data in 2011 secretarului primariei Azuga — Diana Dumbrava, care era si presedinte al comisiilor de licitatie publica deschisa cu strigare pentru vanzarea a doua suprafete de teren, pentru indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile sale de serviciu si care vizau desfasurarea propriu-zisa a procedurii de achizitie si desemnarea castigatoare a aceleiasi firme din Comarnic.

CITESTE SI: DOSARUL MICROSOFT: Cei patru arestati RAMAN dupa GRATII 

DNA verifica si faptul ca reprezentantii Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, in calitate de autoritate contractanta, in perioada decembrie 2012 — iulie 2013, au incheiat cu o firma din Comarnic, in calitate de furnizor, 5 contracte de achizitii produse alimentare necesare blocului alimentar al spitalului (carne de pasare, legume in conserva si/sau la cutie, orez, zahar, etc.) prin negociere directa, fara anunt de participare, motivandu-se situatia de extrema urgenta survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute, fara ca, in realitate, sa existe o astfel de situatie, valoarea fiind de peste 441.000 lei.

Sursele subliniaza ca aceste contracte ar fi fost incheiate la interventia lui Rosca, deoarece firma beneficiara era a varului sau, Adrian Rotila.

Cei doi sunt audiati la sediul DNA filiala Ploiesti, informeaza surse judiciare citate de reporterii B1 Tv.

Sursa foto: adevarul.ro