Parlamentul alege luni noul Consiliu de Administratie al BNR

Camera Deputatilor si Senatul se intrunesc luni intr-o sedinta comuna pentru a vota noile Consilii de Administratie ale Bancii Nationale a Romaniei si Societatii Romane de Radiodifuziune, precum si presedintele Televiziunii Romane si sase mebri ai Curtii de Conturi.

Plenul reunit va alege Consiliul de Administratie al BNR, incepand cu orele 16:00, dintre opt candidaturi depuse pana vineri la comisiile de buget: Mugur Isarescu, Cristian Popa, Bogdan Olteanu, Daniel Daianu, Marin Dinu, Nicolae Danila, Agnes Nagy si Virgil Stoenescu.

CITESTE SI: PROPUNERILE DE CANDIDATI DEPUSE PENTRU CONSILIUL DE ADMINISTRATIE AL BNR

Singurul candidat care se bucura de sustinerea tuturor partidelor este actualul guvernator, Mugur Isarescu. Alianta de guvernamant alcatuita din PSD-UNPR-PC ii sustine pe Florin Georgescu, Cristian Popa, Daniel Daianu, Marin Dinu si Nicolae Danila, PNL pe Bogdan Olteanu, PDL pe Virgil Stoenescu si UDMR pe Agnes Nagy.

Directorul Directiei Buget din Finante, Gheorghe Gherghina, si ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, isi disputa ultimul loc disponibil din CA al BNR, iar pozitia celui numit va fi preluata, cel mai probabil, de un reprezentant al UNPR.

Potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, toti cei care doresc sa candideze pentru aceste functii si-au putut depune candidaturile pana vineri, urmand ca parlamentarii din comisiile de specialitate reunite sa se pronunte cu privire la indeplinirea conditiilor legale impuse candidatilor.

‘Pana lunea viitoare la ora 14,00 comisiile permanente comune, stabilite conform legii de organizare a Bancii Nationale, a Curtii de Conturi, a SRTv si SRR si de organizare a ASF, vor trebui sa faca nominalizarile grupurilor politice parlamentare. Luni, la ora 16,00, plenul reunit al Parlamentului, pentru a vota noul Consiliu de Administratie la BNR, cele sase locuri libere la Curtea de Conturi, presedintele Televiziunii Romane si CA al SRR, plus acel post devenit vacant de membru la ASF, odata cu plecarea domnului Victor Ciorbea in functia de Avocat al Poporului’, a precizat Zgonea, la finalul sedintei de marti a Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului.

CITESTE SI: MUGUR ISARESCU: ADERAREA LA EURO AR PUTEA AVEA LOC IN 2019. EXISTA CONSENS POLITIC

In ceea ce priveste repartizarea politica a functiilor, Valeriu Zgonea a afirmat ca legile de functionare a institutiilor vizate reglementeaza clar modalitatea in care se fac propunerile de candidati, vechimea necesara pentru ca acestia sa isi poata depune candidatura si care sunt atributiile comisiilor parlamentare de specialitate.

Comisiile reunite de specialitate ii vor audia luni dimineata pe candidatii la aceste functii.
Votul pentru ocuparea acestor functii trebuia dat in urma cu o saptamana, dar a fost amanat pentru ca nu au fost depuse suficiente candidaturi.