PARLAMENTUL BRITANIC VA FI DIZOLVAT

Campania pentru alegerile legislative de la 7 mai din Marea Britanie se lanseaza oficial luni, in conditiile in care, potrivit sondajelor, conservatorii (la putere) si laburistii (in opozitie) se afla intr-o cursa foarte stransa, intr-un peisaj politic atat de fragmentat, incat sunt avansate o multime de scenarii: coalitii, aliante sau revenirea la urne, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Dupa ce va prezenta luni demisia guvernului sau Reginei Elisabeta, iar parlamentul va fi imediat dizolvat, premierul conservator David Cameron se va imbarca, la fel ca toti ceilalti concurenti ai sai, la bordul autobuzului sau de campanie.

Mii de voluntari sunt mobilizati in diferite tabere, in speranta de a inclina balanta in favoarea uneia dintre ele. Dar o dezbatere televizata va ilustra pe 2 aprilie divizarea peisajului politic. La dezbatere vor participa liderii a sapte formatiuni politice: conservatorii, laburistii, liberal-democratii, UKIP (populist si eurofob), Verzii, precum si nationalistii scotieni (SNP) si cei galezi.

Criza sistemului public de sanatate (NHS), economia, imigratia si Uniunea Europeana sunt teme ce vor domina dezbaterea, care ia amploare mai mult ca niciodata pe retelele de socializare si in care majoritatea sefilor de partid joaca probabil cartea supravieturii lor politice. Una dintre rarele certitudini este ca la incheierea votului din 7 mai, postul de prim-ministru i-ar putea reveni conservatorului David Cameron, pentru un al doilea mandat, sau sefului opozitie laburiste, Ed Miliband.

Pronosticurile sunt cu atat mai hazardate cu cat sistemul de scrutin uninominal majoritar intr-un singur tur introduce distorsiuni considerabile intre scorurile exprimate prin vot si traducerea lor in numar de mandate in Camera Comunelor (camera inferioara a parlamentului britanice). La sfarsitul lunii martie, media sondajelor stabilita de BBC ii plasa pe conservatori si laburisti la 34% din intentiile de vot, egalitate ce dureaza de sase luni.

UKIP, care a triumfat in 2014 la alegerile pentru Parlamentul European (PE), se situeaza pe locul al treilea, cu 13%, urmat de liberal-democrati (8%), Verzi (5%) si celelalte partide, inclusiv SNP, luate impreuna (6%). In numar de mandate, SNP ar urma sa constituie cel de-al treilea grup parlamentar, cu pana la de doua ori mai multi deputati decat liberal-democratii.

In ce priveste UKIP, el nu ar urma sa aiba decat un mic numar de alesi. Totul lasa insa sa se intrevada tratative intense dupa scrutin, in absenta unei majoritati absolute (326 de mandate din totalul de 650).

Sursa foto: bbc.co.uk