Premierul britanic Boris Johnson a solicitat Consiliului European amânarea Brexitului!

Premierul britanic Boris Johnson a adus în fața Parlamentului de la Londra acordul de Brexit obținut pe ultima sută de metri, sâmbătă putând fi ziua decisivă pentru ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, transmite Reuters, citat de hotnews.ro.

Update 3: Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat, după miezul nopții, că a primit din partea Londrei cererea de amânare a Brexitului. „Voi începe de-acum consultările cu liderii UE privind modalitatea de a reacţiona”, a adăugat Donald Tusk, într-un mesaj pe Twitter.

Update 2: Premierul britanic Boris Johnson a cerut sâmbătă seară o amânare a Brexitului, într-o scrisoare adresată Bruxelles-ului, dar pe care nu și-a pus semnătura, dorind să-și arate în acest fel opoziția sa față de orice întârziere privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, prevăzută în mod normal pentru 31 octombrie, scrie AFP.

Downing Street: Boris Johnson n-a semnat scrisoarea cu solicitarea de amânare a Brexitului

Premierul britanic Boris Johnson n-a semnat scrisoarea ce a fost adresată Uniunii Europene și prin care se cere amânarea Brexitului, a informat sâmbătă seară o sursă din cadrul Guvernului de la Londra, potrivit AFP. Boris Johnson a trimis în schimb o a doua scrisoare, semnată, în care precizează că el nu doreşte această amânare, pe care a fost constrâns legal să o solicite după ce parlamentarii britanici au decis sâmbătă să amâne votul lor asupra acordului de Brexit încheiat între Londra şi Bruxelles.

În final, o a treia scrisoare a fost scrisă de ambasadorul britanic la UE, Tim Barrow, pentru a preciza că cea prin care se cere o amânare a fost trimisă doar pentru a se conforma legii.

Update: Parlamentul a votat sâmbătă – cu 322 de voturi „pentru”, la 306 „împotrivă” – pentru amânarea unui vot asupra acordului de Brexit convenit de Johnson cu UE, până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acest acord. 

Mai exact, parlamentarii britanici au adoptat amendamentul „Letwin”, care solicita amânarea votului asupra acordului până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acordul. Prin adoptarea acestui amendament, premierul Boris Johnson va fi obligat să ceară Uniunii Europene amânarea Brexitului dincolo de data de 31 octombrie, chiar dacă legislativul de la Londra votează favorabil până la urmă acordul privind Brexitul.

Știre inițială

Preşedintele Camerei Comunelor, John Bercow, a acceptat supunerea la vot a două amendamente asupra moţiunii prin care guvernul condus de Boris Johnson încearcă să obţină votul favorabil al legislativului asupra acordului de Brexit. Primul amendament a fost depus de către deputatul independent (fost conservator) Oliver Letwin şi solicită amânarea votului asupra acestui acord până când va fi adoptată legislaţia prin care s-ar implementa acordul.

Dacă acest amendament va fi adoptat, premierul Boris Johnson va fi obligat să ceară Uniunii Europene amânarea Brexitului dincolo de data de 31 octombrie, chiar dacă legislativul de la Londra votează sâmbătă favorabil acordul privind Brexitul. Presa afirmă că Oliver Letwin a propus acest amendament ca un fel de plasă de siguranţă pentru situaţia în care dezbaterea parlamentară privind legea Brexitului nu se încheie până pe 31 octombrie şi să se evite astfel o situaţie care ar fi echivalentă cu un Brexit fără acord.

Celălalt amendament aprobat de Bercow este unul transpartinic şi cere un al doilea referendum pe tema Brexitului. Laburiştii conduşi de Jeremy Corbyn susţin în mod special convocarea unui nou referendum şi consideră că britanicii ar trebui să se pronunţe şi asupra acordului privind Brexitul convenit cu UE de Boris Johnson.

Citește și: MAREA BRITANIE ȘI UNIUNEA EUROPEANĂ AU AJUNS LA UN NOU ACORD PENTRU BREXIT

Acesta din urmă le-a cerut deputaţilor să respingă ambele amendamente şi să voteze acordul, pentru a nu întârzia şi mai mult ieşirea din UE. Dar Johnson nu mai are majoritate în legislativul în care opoziţia laburistă şi liberal-democrată se opune acordului privind Brexitul sau chiar Brexitului în sine, şeful executivului confruntându-se în plus şi cu opoziţia conservatorilor pro-UE, iar partenerii săi unionişti nord-irlandezi au dezaprobat unele clauze ale documentului.

Zeci de mii de oameni manifestează la Londra! Ei cer un nou referendum pentru Brexit

Bătălia asupra Brexit s-a revărsat și pe străzile din Londra, sâmbătă, când zeci de mii de oameni s-au adunat să manifesteze pentru a cere un nou referendum, chiar în timp ce parlamentarii decid soarta ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Protestatarii, fluturând steaguri ale UE și afișând pancarte prin care cer stoparea Brexitului, s-au adunat inițial în zona Park Lane, înainte de a porni într-un marș prin centrul capitalei britanice, până la Parlament.

„Sunt revoltată că nu suntem ascultați. Aproape toate sondajele arată că acum oamenii vor să rămână în UE. Simțim că n-avem o voce”, a explicat Hannah Barton, o englezoaică în vârstă de 56 de ani, care protesta înfășurată într-un steag UE. „E un dezastru național ce stă să se producă și va distruge economia”, a mai spus ea.

Mulți dintre demonstranți agitau pancarte, unele comparând Brexitul cu alegerea președintelui american Donald Trump. Alții purtau costume elaborate, precum un grup de manifestanți îmbrăcați în diverse fructe și legume. Erau de asemenea afișate păpuși modelate din hârtie ce înfățișau politicieni, precum premierul britanic Boris Johnson, relatează Reuters.

Sursa foto: BBC