Parlamentul a decis soarta Guvernului Dăncilă! Rezultatul votului la moțiunea de cenzură! Live Video

Parlamentul decide astăzi soarta Guvernului Dăncilă, prin votul la moțiunea de cenzură. Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament încă din jurul orei 8.30, declarându-se convinsă că moțiunea de cenzură va pica, în timp ce liberalii spun că se bazează pe cel puțin 10 voturi suplimentare.

Update 3:  Liderul USR Dan Barna anunță că Guvernul Dăncilă a intrat în istorie. „Guvernul Dăncilă nu mai e. A intrat în istorie și foarte sus în topul cabinetelor incompetente de care această țară a avut parte. Nu e niciun motiv să sărbătorim. Fiecare zi pe care martorii lui Dragnea au petrecut-o în Palatul Victoria a fost o zi pierdută.

Lecția pe care trebuie să o reținem e că niciodată acestor oameni nu trebuie să li se mai dea șanse. Nu fac decât să fure, ce nu fură distrug și ce nu pot distruge compromit. Nu am votat împotriva lui Dăncilă ca să vină Ponta la putere. Nu am votat pentru guverne care să continue criza politică. Am votat pentru claritate și rezolvarea crizei. Privim spre viitor. Soluția sunt anticipatele. Ne întoarcem la popor, poporul are întotdeauna dreptate”, scrie Dan Barna.

Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că nu se bucură pentru căderea Guvernului pentru că este mult prea importantă guvernarea, iar de acum încolo vor avea multă treabă.

”Coșmarul pe care îl trăiește României de 3 ani a încetat. Astăzi, Parlamentul României a demis Guvernul PSD. Mulțumesc președintelui Klaus Iohannis pentru implicarea decisivă în succesul acestei moțiuni, le mulțumesc colegilor mei, le mulțumesc tuturor aliaților politici care au stat alături de noi, în ciuda unor oferte ticăloase.

Nu ne bucurăm astăzi! Guvernarea României este un lucru mult prea grav și mult prea importantă pentru tot poporul român. Guvernul va fi readus în serviciul cetățeanului. Mâine, la ora 9 am convocat BPN-ul PNL pentru a stabili strategia pe care o vom avea în perioada următoare, pentru a stabili echipa care va merge la Cotroceni și mandatul cu care vom merge la Cotroceni.

Salut și respect toți parlamentarii care rezistat tentațiilor și au stat alături de noi. Felicit parlamentarii pentru că în sfârșit am oprit PSD să facă rău României.”, a spus Ludovic Orban.

Update 2: Moțiunea de cenzură inițiată de PNL și susținută de parlamentarii din opoziție a fost adoptată în Parlament. Din acest moment, Guvernul a picat și se vor iniția consultări pentru constituirea unui alt Cabinet. Conform televiziunilor de știri, moțiunea de cenzură a fost adoptată. De asemenea, mai mulți parlamentari PSD și PNL susțin că moțiunea a fost adoptată. În favoarea moțiunii au votat 238 de parlamentari.

Update: S-a terminat votul, urmează ridicarea urnelor și numărarea voturilor.  În total au existat 245 de voturi, dar nu se știe dacă toate sunt în favoarea moțiunii de cenzură.

Știre inițială

“Sunt șanse 100% ca moțiunea de cenzură să treacă, iar Guvernul să plece”, a declarat Ludovic Orban, înaintea începerii ședinței de plen a Parlamentului. Pentru ca moțiunea să treacă, iar Guvernul Dăncilă să fie demis sunt necesare 233 de voturi. Ședința Parlamentului a început în prezența a 327 de senatori și deputați.

Ce se întâmplă dacă moțiunea de cenzură trece

Dacă moțiunea de cenzură va trece, ar fi al doilea guvern demis din actuala legislatură , după Cabinetul Grindeanu, demis prin moțiune inițiată de propriul partid, PSD. Dacă moţiunea de cenzură va fi adoptată, Guvernul Dăncilă va rămâne, potrivit legii, să îndeplinească numai actele cu caracter individual sau normativ necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova politici noi, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern. În această perioadă nu poate să adopte ordonanţe şi nici să inițieze proiecte de lege.

Preşedintele convoacă la consultări partidele parlamentare și desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru. În termen de 10 zile de la desemnare, candidatul propus pentru funcția de premier vine în Parlament cu echipa guvernamentală, pentru votul de încredere.

Ce se întâmplă dacă moțiunea de cenzură pică

În cazul în care moţiunea pică, Guvernul Dăncilă rămâne în funcţie. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat miercuri seară, la Antena 3, că săptămâna viitoare merge în Parlament pentru votul asupra Cabinetului remaniat.

Sursa foto> adevarul