Prelungirea stării de urgenţă, aprobată în Parlament

Parlamentul se reunește, joi, în şedinţă online pentru a dezbate și vota solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României, instituită prin Decretul nr.240/2020.

Update: Parlamentul a votat cu 404 voturi pentru, 29 voturi împotrivă și 5 abțineri prelungirea stării de urgență.

Potrivit hotărârii Parlamentului, guvernul nu va mai putea lua măsuri de restrângere a drepturilor fundamentale decât prin acte normative cu putere de lege și va fi obligat să prezinte Parlamentului săptămânal un raport cu privire la măsurile adoptate sau pe care intenționează să le ia pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

Știre inițială

Comisiile de specialitate ale Parlamentului (Comisia juridică, de apărare şi pentru sănătate ale celor două Camere ale Parlamentului) au făcut rapoarte de aprobare a decretului privind prelungirea stării de urgență dar și o serie de propuneri şi recomandări, care vor fi transmise preşedintelui şi Guvernului.

Proiectul de hotărâre care urmează să fie supus votului plenului Parlamentului, prevede la articolul 1 că “se încuviinţează măsura prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, instituită de preşedintele României prin Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020”.

Parlamentarii PSD, USR, PMP, UDMR, ai minorităţilor naţionale şi ai PNL au anunţat că vor vota pentru încuviinţarea decretului. În schimb liderul Pro România, Victor Ponta, susține că parlamentarii partidului vor vota împotriva decretului, considerând că preşedintele şi premierul nu au ţinut cont de 15 solicitări pe care le-a formulat anterior.

Şi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că nu va vota prelungirea stării de urgenţă, invocând faptul că nu au fost luate măsuri medicale, sociale şi economice. La începutul săptămânii preşedintele Klaus Iohannis a anunţat prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României cu 30 de zile.

Sursa foto: realitatea