Parlamentul din Ucraina a aprobat numirea unei americance de origine ucraineana in functia de ministru al Finantelor

Parlamentul ucrainean a aprobat, marti, numirea unei americance de origine ucraineana in functia de ministru al Finantelor si a unui lituanian la conducerea Ministerului Economiei, scrie AFP.

Un total de 288 de deputati (minimul necesar fiind de 226) au votat in favoarea numirii acestor doi ministri si a altor membri ai noului guvern pro-occidental insarcinat cu implementarea reformelor in aceasta fosta republica sovietica afectata de un conflict armat si o grava criza economica.

Anterior, agentia Reuters citata de hotnews.ro a relatat ca presedintele Petro Poroshenko a acordat, marti, cetatenia ucraineana pentru trei tehnocrati straini, nominalizati sa ocupe functii ministeriale in noul guvern.

“Ucraina se confrunta cu provocari absolut extraordinare – o situatie economica extrem de dificila, agresiunea rusa, necesitatea unei reforme radicale si lupta impotriva coruptiei. Toate acestea necesita solutii inovative in guvern”, a declarat Poroshenko intr-un comunicat.

Citeste si: Donald Tusk si Barack Obama au cerut Rusiei sa-si retraga trupele din estul Ucrainei

“Aceste decizii inseamna cautarea de candidati pentru noul guvern nu numai in Ucraina, ci si in strainatate”, a mai spus el.

Unul dintre cei trei tehnocrati este Natalie Jaresko, cetateana americana si director executiv al companiei de administrare a investitiilor Horizon Capital. Ea lucreaza in Ucraina de peste 20 de ani, dupa ce a detinut mai multe functii economice in Departamentul de Stat american.

Ceilalti doi sunt lituanianul Aivaras Abromavicius, un asociat in firma de investitii East Capital, si georgianul Aleksander Kvitashvili, care a ocupat functiile de ministru al Sanatatii si de ministru al Muncii la Tbilisi.