PARLAMENTUL EUROPEAN a creat o comisie de ancheta pe tema SCANDALULUI VOLKSWAGEN

PARLAMENTUL EUROPEAN a aprobat vineri prin vot crearea unei COMISII DE ANCHETA pe tema SCANDALULUI VOLKSWAGEN care se refera la fraude in cazul TESTELOR DE EMISII POLUANTE.

Comisia nu vizeaza doar VOLKSWAGEN, insa a fost creata dupa acest scandal si este gandita sa evalueze in ce masura Comisia Europeana si statele membre au avut cunostiinta de MECANISMELE DE FALSIFICARE A TESTELOR. Grupul german a numit vineri cinci noi directori, inclusiv pe vanzari, design si productie, promitand ca procesul decizional va fi mult accelerat.

Comisia de ancheta parlamentara a fost aprobata cu 354 voturi pentru, 229 contra si 35 de abtineri. Comisia ar trebui sa anunte in maxim un an concluziile, misiunea sa fiind sa apere interesele consumatorilor in fata manipularilor puse la cale de VOLKSWAGEN si alte companii din industrie.

CITESTE SI: SCANDALUL VOLKSWAGEN: INGINERII AU INCEPUT SA LUCREZE DIN 2005 LA SOFTUL CARE FALSIFICA TESTELE DE POLUARE

In ultimele luni s-a scris ca despre trucarea testelor de emisii au existat avertismente clare inca din 2011 si 2013, insa Comisia Europeana nu a facut nimic, desi au existat rapoarte detaliate si corespondente intre inalti oficiali. Si cateva mari state europene au fost acuzate ca nu au luat masuri, desi au existat informari despre ilegalitati comise la testele de emisii.

Parlamentarii europeni care au sustinut infiintarea comisiei de ancheta spun ca multi consumatori si-au pierdut increderea in capacitatea institutiilor de a apara consumatorii in fata abuzurilor comise de marile companii.

Comisia compusa din 45 de membri va audia reprezentanti ai CE, ai statelor europene si ai companiilor si asociatiilor din industria auto.

Sursa foto: reuters