PARLAMENTUL EUROPEAN a infiintat o COMISIE SPECIALA privind TERORISMUL

La initiativa Grupului PPE, alaturi de ECR si ALDE, cu sprijinul unei largi majoritati (527 de voturi pentru, 73 impotriva si 36 de abtineri), Parlamentul European a decis infiintarea unei comisii speciale privind terorismul. Este pentru prima data in istoria Parlamentului cand o astfel de comisie este creata, dedicata exclusiv luptei impotriva terorismului. Comisia parlamentara va analiza modalitatile prin care Statele Membre pot imbunatati schimbul de informatii intre autoritatile din domeniu si cum pot creste interoperabilitatea sistemelor informatice ale UE pentru a intari lutpa impotriva terorismului si a proteja mai bine securitatea cetatenilor europeni.
 
Intr-o declaratie comuna, liderii PPE (Manfred Weber MEP), ECR (Syed Kamall MEP) si ALDE (Guy Verhofstadt MEP) au spus:
 
“80% dintre cetatenii UE cred ca Uniunea Europeana ar trebui sa contribuie mai mult la lupta impotriva terorismului. Prin votul favorabil acordat acestei initiative, in ciuda ezitarilor celorlalte grupuri politice din Parlamentul European, am trimis un mesaj puternic catre cetatenii nostrii, prin care raspundem pozitiv ingrijorarilor lor privind securitatea.”
 
“Avand ca obiectiv prevenirea unor noi atacuri teroriste, Uniunea Europeana va analiza in detaliu amenintarile teroriste la adresa societatii noastre si va examina ce masuri pot fi luate in comun pentru a intari efortul de lupta al UE cu terorismul.”
 
“In mod special, trebuie sa privim asupra modurilor in care putem face schimb de informatii mai eficient. Aceasta inseamna inclusiv o verificare a gradului de interconectare si interoperabilitate a bazelor de date create in ultimele decenii.”
 
“Pentru a genera rezultate, aceasta Comisie va trebui sa colaboreze strans cu autoritatile nationale si europene. Pentru aceasta, cheia o reprezinta intarirea increderii intre autoritatile din domeniu. Mandatul dat acestei Comisii creaza baza pentru o astfel de cooperare.”
 
“Cerem acum tuturor institutiilor si organismelor, parlamentelor nationale si autoritatilor din domeniu sa coopereze cu aceasta Comisie speciala pentru a atinge obiectivul privind imbunatatirea securitatii cetatenilor europeni.”
 
Pe acest subiect, Ramona Manescu MEP, membra a Grupului PPE si membra in Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European, a declarat: „A condamna, a ne arata indignarea si groaza – toate acestea nu sunt suficiente. Mii de morti in fiecare an, in zeci de tari, in atentate teroriste. Costuri de securitate de sute-mii de miliarde la nivel global, in fiecare an. Trebuie sa cadem de acord azi si nu maine ca daca atitudinea si actiunea noastra nu devin mult mai dure, toate acestea vor continua la nesfarsit si, destul de posibil, vor genera conflicte chiar si mai mari.”
 
 
„Toti banii cheltuiti sau pierduti ca urmare a nenumaratelor masuri de securitate ar putea oferi un trai mai bun, educatie, sanatate, stabilitate si securitate pentru sute de milioane de oameni care azi se simt fara un viitor si din randul carora, niste descreierati isi racoleaza fanaticii. Conferintele, declaratiile, legislatia dura, sanctiunile… chiar amenintarile – nimic dintre toate acestea nu dau rezultatele dorite de 15 ani incoace. Este timpul pentru actiune. Terorismul este incompatibil cu lumea de astazi si trebuie actionat in consecinta!” a adaugat europarlamentarul PPE.