PARLAMENTUL EUROPEAN cere din nou Romaniei sa recunoasca INDEPENDENTA KOSOVO

LIDER GRUP EUROPEAN, MANFRED WEBER, PROPUNERE, DISCUTII, SITUATIE POLITICA, ROMANIA, CAZ, VICTOR PONTA, PARLAMENTUL EUROPEAN

PARLAMENTUL EUROPEAN (PE) a adoptat miercuri un raport privind progresele inregistrate de KOSOVO in 2014, document in care cere din nou Romaniei si altor patru state “refractare” din blocul comunitar – Grecia, Cipru, Slovacia si Spania – sa recunoasca INDEPENDENTA fostei provincii sarbe.

“Am facut din nou un apel clar la cele cinci state refractare din UE sa recunoasca statul Kosovo”, a declarat raportoarea Ulrike Lunacek, din grupul Verzi/Alianta Libera Europeana, citata intr-un comunicat al PE.

Ea a precizat ca votarea raportului cu o larga majoritate arata sprijinul puternic pentru viitorul european al Kosovo. “UE ar trebui sa accelereze procesul de liberalizare a vizelor pentru KOSOVO, iar guvernul de la Pristina trebuie sa faca pasi concreti in directia asigurarii unui viitor pentru cetatenii sai intr-un KOSOVO prosper”, a mai spus Lunacek.

Citeste si: VICTOR PONTA: Vom fi PREZENTI in continuare in KOSOV

Incheierea blocajului politic de sase luni in KOSOVO evidentiaza nevoia urgenta de a continua pe calea europeana si de a realiza reformele necesare, mentioneaza raportul.

Statul de drept, independenta sistemului judiciar si adoptarea de masuri eficiente de combatere a coruptiei ar trebui sa fie in fruntea listei de prioritati a noului guvern, se mai noteaza in document. De asemenea, considera eurodeputatii, Consiliul ar trebui sa adopte la inceputul lui 2015 decizia de a semna Acordul de Stabilizare si Asociere cu Kosovo, care va fi un puternic stimulent pentru reforme.

Citeste si: Spatiul aerian kosovar, deschis avioanelor civile dupa o perioada de 15 ani

Tot miercuri, PE a adoptat rapoarte de progres privind Serbia, Muntenegru si Macedonia.