PARLAMENTUL EUROPEAN: RUSIA trebuie sa nu se mai amestece in conflictele din GEORGIA, R. MOLDOVA si UCRAINA

Rusia trebuie sa inceteze sa se amestece direct sau indirect in conflictele din Georgia, Republica Moldova si Ucraina si sa nu mai interfereze cu aspiratiile lor europene, avertizeaza membrii Parlamentului European (PE) reuniti la Strasbourg, intr-un raport adoptat joi, potrivit unui comunicat al biroului de presa al PE.

La un an dupa ratificarea acordurilor de asociere si liber schimb aprofundat si comprehensiv cu Uniunea Europeana, eurodeputatii subliniaza reformele ramase pentru fiecare stat si “iau act” de referendumul din 6 aprilie din Olanda privind acordul UE-Ucraina.

In rezolutia care saluta progresele Georgiei, Republicii Moldova si Ucrainei pe ‘calea lor pentru o integrare politica si economica mai mare cu Uniunea Europeana’, membrii Parlamentului European cer Rusiei sa inceteze implicarea directa si indirecta in conflictele din teritorii, inclusiv ocuparea Crimeii.
PE saluta noul guvern al Republicii Moldovei care isi preia mandatul dupa mai mult de un an de blocaj in ‘instabilitate politica sistemica’ si cer ca vinovatii pentru furtul a un miliard de euro din sistemul bancar moldovean sa fie adusi in justitie.

Ei amintesc ca exporturile Georgiei catre UE au crescut cu 15%, iar ale Republicii Moldova cu 62% in primul an si afirma ca asteapta cresteri similare in privinta Ucrainei, spunand ca sprijinul financiar al UE trebuie sa fie combinat cu progrese concrete privind reformele.

CITESTE SI: PROTESTE CHISINAU: Manifestantii cer ALEGERI ANTICIPATE. Socialistii lui DODON au contestat noul guvern. UPDATE

Referitor la Georgia, eurodeputatii isi exprima ingrijorarea in privinta independentei puterii judecatoresti si a posibilelor amenintari la adresa pluralismului presei, amintind, de exemplu, un proces privind proprietatea asupra organizatiei media ‘Rustavi 2’. Ei sprijina ideea de a trimite o misiune de experti a UE pentru a supraveghea situatia.

In legatura cu Ucraina, eurodeputatii condamna suspendarea acordului de liber schimb dintre Rusia si Ucraina chiar in momentul in care acordul de liber schimb intre UE si Ucraina intrase in vigoare. Ei deplang ‘restrictiile comerciale severe’ privind exporturile ucrainene catre Rusia si isi exprima ingrijorarea privind blocajul economic si financiar din Ucraina, reiterand nevoia unei asistente financiare suplimentare din partea UE.

Membrii PE mai solicita statelor membre sa evite construirea unor noi conducte de gaz din Rusia care sa ocoleasca Ucraina, cum ar fi Nord Stream II.

Sursa foto: bzi