PARLAMENTUL EUROPEAN se reuneste in prima sesiune plenara

PARLAMENTUL EUROPEAN (PE) se reuneste marti la Strasbourg pentru sesiunea plenara constitutiva.

In prima sesiune plenara de la alegerile din 25 mai cei 751 eurodeputati vor decide cine va detine principalele functii.

Prima decizie a eurodeputatilor va fi alegerea presedintelui PE. Germanul Martin Schulz, candidatul socialistilor europeni la presedintia Comisiei Europene la alegerile din 22-25 mai si presedinte in exercitiu al PE, urmeaza sa pastreze aceasta functie pentru inca doi ani si jumatate, in virtutea unei intelegeri intre principalele doua grupuri europarlamentare — PPE si S&D—, urmand ca din ianuarie 2017 presedintele PE sa fie un reprezentant al Popularilor Europeni (PPE). Contracandidatii lui Schulz la presedintia PE sunt conservatorul britanic Sajjad Karim, spaniolul Pablo Iglesias, membru al grupului GUE, si ecologista austriaca Ulrike Lunacek.

Citeste si: ADINA VALEAN, desemnata de PPE pentru pozitia de vicepresedinte al Parlamentului European

Tot in aceasta sesiune plenara, Parlamentul European isi va alege cei 14 vicepresedinti, iar joi va fi votata componenta comisiilor europarlamentare.

Citeste si: Jean-Claude JUNCHER, desemnat pentru functia de presedinte al Comisiei Europene

In pofida faptului ca a pierdut 60 de mandate la alegerile europarlamentare din urma cu o luna, grupul Partidului Popular European (PPE) ramane cel mai numeros din Parlamentul European. In prezent nu exista alte grupuri politice in PE in afara de cele sapte din legislatura precedenta (PPE, S&D, ALDE, Verzi, ECR, GUE si EFD) dupa ce Frontul National din Franta, condus de Marine Le Pen, nu a reusit sa gaseasca eurodeputati din cel putin alte sase tari pentru a putea forma un nou grup europarlamentar.

Sursa foto: caleaeuropeana.ro