PARLAMENTUL EUROPEAN a ratificat Acordul de Asociere cu Republica Moldova

PARLAMENTUL EUROPEAN (PE) va RATIFICA, joi, Acordul de Asociere cu REPUBLICA MOLDOVA. Ulterior tara vecina va putea solicita statului de stat membru.

UPDATE 12.30: Parlamentul European a ignorat joi preocuparile exprimate de Rusia si a ratificat Acordul de Asociere a Republicii Moldova la UE. Premierul moldovean Iurie Leanca a salutat decizia Parlamentului European, considerand evenimentul unul istoric.

“Sunt convins ca doar un viitor european va oferi cetatenilor nostri un trai mai bun, venituri mai mari, drumuri de calitate, educatie si medicina cu cele mai bune servicii, acces la o piata de jumatate de miliard de consumatori, institutii care vor functiona si mai puternic, dupa modelul european”, a spus Leanca, citat intr-un comunicat transmis de Guvernul de la Chisinau.

“Astazi incepe un nou viitor european pentru Republica Moldova si cetatenii sai”, a declarat eurodeputatul Petras Austrevicius, care s-a ocupat de acest dosar. “Nu exista niciun dubiu ca Republica Moldova este o tara europeana si ca face parte din cultura europeana”, a afirmat el in PE, reunit in sesiune plenara la Bruxelles.

“Ratificarea de astazi a Acordului de Asociere cu Republica Moldova reprezinta o realizare majora pentru cetatenii acestei tari, care vor sa beneficieze de aceleasi valori, aceeasi securitate si aceeasi prosperitate ca noi”, a spus Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinatate, in dezbaterea de dinaintea votului din legislativul comunitar. El a salutat ulterior pe Twitter decizia PE. Acordul a fost ratificat cu o majoritate covarsitoare, de 529 de voturi.

“Suntem ingrijorati in legatura cu actiunile Rusiei menite a submina procesul de asociere in cadrul Parteneriatului Estic al UE”, a afirmat, in schimb, eurodeputatul Petras Austrevicius, facand referire la proiectul care implica apropierea de UE a sase foste state sovietice. “Procesul de asociere nu este o amenintare la adresa intereselor politice si economice ale Rusiei si este regretabil ca liderii din Rusia vor sa il vada astfel”, a adaugat el.

Acordul votat joi trebuie ratificat de statele membre inainte de a intra in vigoare. Potrivit Guvernului de la Chisinau, Acordul de Asociere a fost ratificat pana acum de sapte tari membre ale Uniunii Europene: Romania, Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, Malta si Slovacia.

Executivul Republicii Moldova a adoptat la 25 iunie Planul National de Actiuni pentru punerea in aplicare a prevederilor Acordului de Asociere la Uniunea Europeana.

Decizia PE vine cu doua saptamani inaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova. Comisarul Johannes Hahn a vorbit despre importanta unui scrutin ‘liber si corect’, in timp ce Petras Austrevicius si-a exprimat speranta ca alegerile vor contribui la ‘construirea unei societati libere si a unei economii de piata’.

Sursa foto: bbc.co.uk