Parlamentul incepe astazi o noua sesiune. Codul rutier, revizuirea Constitutiei si legea amnistiei – de rezolvat

Parlamentarii se intorc la lucru. Senatul si Camera Deputatilor incep, luni, o noua sesiune parlamentara, cele mai importante proiecte vizand revizuirea Constitutiei si un nou Cod Rutier, legea amnistiei si gratierii, dar si achizitiile de terenuri din Calarasi si cu activitatea CEC.

Comisia parlamentara comuna pentru revizuirea Constitutiei isi va relua activitatea inca din prima zi a sesiunii, cu o intalnire a membrilor cu reprezentantii uniunilor profesionale si cu prezentarea amendamentelor formulate ca urmare a observatiilor si propunerilor Comisiei de la Venetia si ale celor din avizul Consiliului Legislativ.

Unele din prevederile initiale din proiectul de revizuire a Constitutiei urmeaza sa fie rediscutate, amendate sau chiar eliminate in urma observatiilor Comisiei de la Venetia si Consiliului Legislativ.

In conditiile in care referendumul pentru revizuirea Constitutiei ar putea avea loc la finele lunii mai, simultan cu europarlamentarele, proiectul noii legi fundamentale ar trebui sa treaca de Parlament cel mai devreme in 24 aprilie.

Proiectul de revizuire va trebui adoptat de Camera Deputatilor si de Senat cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul membrilor fiecarei Camere, iar daca prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camerele reunite in sedinta comuna hotarasc cu votul a cel putin trei patrimi din numarul deputatilor si senatorilor.

Citeste si: Antonescu vrea sa trimita Comisiei de la Venetia proiectul revizuit al Constitutiei

Revizuirea Constitutiei va fi definitiva dupa aprobarea ei prin referendum, organizat in cel mult 30 de zile de la data adoptarii proiectului sau a propunerii de revizuire. Prin urmare, pentru ca referendumul sa aiba loc in concomitent cu europarlamentarele, sau in doua zile – 24 si 25 mai, Parlamentul va trebui sa adopte proiectul de revizuire a Constitutiei nu mai devreme de 24 aprilie.

Amnistierea si gratierea – restante din sesiunea trecuta

La inceputul acestei sesiuni, deputatii vor trebui sa ia o decizie privind initiativa legislativa care propune amnistierea si gratierea unor pedepse. Aceasta a fost scoasa, in decembrie 2013, de pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor in urma numeroaselor critici determinate de amendamentele adoptate de Comisia juridica, prin care se prevedea amnistierea infractiunilor pedepsite cu inchisoare de pana la sase ani si gratierea pedepselor cu inchisoarea de pana la sapte ani. Termenele initiale erau de pana la patru ani pentru amnistie si de sapte ani pentru gratiere.

Ulterior, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat ca acest proiect, initiat de deputatii Madalin Voicu si Nicolae Paun, ramane in dezbatere publica pana la 1 februarie 2014 si va fi repus, ulterior, in dicutia Camerei.

“Dupa ce am avut discutia cu cei de la ambasada, toata lumea si-a dat seama ca el este un proiect normal. si el este in dezbatere publica. De aceea l-am si oprit de la votul final, ca sa fie in dezbatere publica pana la 1 februarie, sa vada toata lumea ca nu este nicio chestie ilegala”, explica Zgonea.

Presedintele PDL, Vasile Blaga, declara ca formatiunea pe care o conduce ia in calcul “miscari de strada serioase” in cazul in care se voteaza in Parlament Legea amnistiei, pentru a informa populatia despre efectele acesteia.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, afirma, pe de alta parte, ca proiectul de modificare a Codului Penal si cel privind amnistia trebuie rediscutate si aprobate de Parlament dupa ce vor fi analizate si cu Ministerul Justitiei, CSM si Parchet, dar si cu Comisia Europeana, pentru a se stabili daca este incalcata vreo obligatie internationala a Romaniei.

Acesta sustinea ca Legea amnistiei poate fi adoptata, din motive practice si de politica penala, dupa informarea Comisiei Europene, daca este in spiritul Constitutiei si al reglementarilor europene si daca exclude faptele de violenta si de coruptie.

Colegul sau de Uniune, presedintele PNL, Crin Antonescu, anunta ca decizia “cu forta imperativa” a conducerii PNL este ca parlamentarii formatiunii sa voteze impotriva modificarilor la Codul Penal, el precizand si ca liberalii nu vor vota legea privind amnistia.

Parlamentul ar putea rezolva problemele noilor Coduri penale

Senatorii si deputatii ar mai putea sa ia in discutie si modificarea Codului de procedura penala, in sensul in care supravegherea tehnica sa poata fi permisa si inainte de inceperea urmaririi penale.

Presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Victor Ponta sa opereze, vineri, prin Ordonata de urgenta modificarile la Codul de procedura penala, solicitate, inca din luna septembrie 2013, de presedinta inaltei Curti de Casatie si Justitie (iCCJ), Livia-Doina Stanciu, si de procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Laura-Codruta Kövesi.

Solicitarea presedintelui Traian Basescu venea la o zi dupa ce seful statului a declarat, la Cotroceni, ca daca premierul Victor Ponta nu isi asuma emiterea unei OUG care sa corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedura penala, este emblema coruptiei, si “devine scutul oamenilor corupti”.

Articolul 140 din noul CCP, care face obiectul nemultumirilor sefului statului, prevede ca “supravegherea tehnica poate fi dispusa in cursul urmaririi penale, pe o durata de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea”.

Astfel formulat, textul limiteaza posibilitatile procurorului de a supraveghea tehnic persoana vizata si inaintea inceperii urmaririi penale. Potrivit procedurilor judiciare, la momentul inceperii urmaririi penale, persoana respectiva trebuie sa fie informata in legatura cu acest lucru.

Guvernul nu a adoptat o Ordonanta pentru modificarea articolului. Victor Ponta a anuntat vineri ca Guvernul va aproba saptamana viitoare, miercuri, mici ajustari la Codul de procedura penala care vor clarifica si problema interceptarilor, pe baza unei centralizari ce va fi prezentata vineri pe site-ul Ministerului Justitiei, el adaugand ca este “o prostie” sa spui ca noul cod protejeaza infractorii. Europarlamentarul Norica Nicolai a declarat, pe de alta parte, ca Guvernul ar fi incalcat Constitutia daca ar fi adoptat OUG pentru modificarea Codului, pentru ca nu ceruse de la Parlament, inainte ca acesta sa intre in vacanta, abilitare de a emite Ordonante in domeniul Justitiei.

Codul rutier, conducerea TVR si Comisiile Calarasi si CEC – de rezolvat la inceputul sesiunii

Senatorii vor avea ragaz doar patru zile de la reluarea activitatii ca sa ia o decizie in trei comisii de specialitate – Comisia pentru administratie, Comisia pentru aparare si Comisia juridica – dar si in plen referitor la controversatul proiect de lege al Guvernului pentru modificarea Ordonantei de Urgenta 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, proiect care risca sa fie adoptat tacit in varianta propusa de Executiv.

in noua sesiune isi va continua activitatea Comisia parlamentara Calarasi, una dintre persoanele care urmeaza sa fie audiata fiind consilierul prezidential Adrian Radulescu.

Constatarile, concluziile si propunerile Comisiei vor face obiectul unui raport final, care va fi depus la Birourile Reunite ale Parlamentului, votul final urmand sa fie dat intr-un plen reunit al celor doua Camere.

in schimb, Raportul Comisiei senatoriale de buget privind activitatea CEC Bank a fost finalizat in sesiunea trecuta, la Biroul Permanent al Senatului, presedintele comisiei, Cosmin Nicula, facand declaratii contradioctorii cu privire la confidentialitatea acestui document.

Despre concluziile raportului, Nicula a spus ca documentul reflecta realitatea din cadrul CEC si propune concluzii pe care membrii Comisiei le-au tras in urma dezbaterilor si a audierilor si care trebuie analizate de Biroul Permanent.

“Am facut cateva recomandari pe care Ministerul de Finante cu siguranta le va lua in considerare si sper ca prin aceste recomandari pe care le-am adus CEC, ca institutie, sa fie o banca europeana si sa poata intra in competitie corecta cu celelalte banci”, a spus el, adaugand ca nu stie daca acest raport va fi votat si in plenul Senatului.

De asemenea, parlamentarii vor trebui sa numeasca si noul Consiliu de Administratie si presedintele consiliul de administratie al SRTv, interimatul lui Stelian Tanase la sefia SRTv, potrivit hotararii Parlamentului, adoptata cu unanimitate de voturi in data de 20 decembrie, va dura pana la numirea de catre plenul celor doua Camere a celor doua foruri ale Televiziunii publice.

Fostul Consiliu de Administratie al TVR, care era condus de presedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Saftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, odata cu respingerea raportului de activitate al SRTv pe anul 2012.

Totodata, parlamentarii Comisiilor pentru Cultura se vor intalni pe 4 februarie, in sedinta, cu ministrul Culturii si reprezentantii intitutiilor de cultura, pentru a sustine modificarile pe care acestia din urma le-au propus pentru modificarea ordonantei de urgenta 68/2013.

La jumatatea lunii ianuarie, Ion Caramitru, George Mihaita si Alexandru Arsinel criticau Guvernul pentru emiterea OUG care prevede inlaturarea de la conducerea institutiilor de cultura a managerilor cu varsta peste 65 de ani, declarand pentru MEDIAFAX ca initiativa “a izvorat dintr-un cap lipsit de logica” si “nu ajuta cultura”.

Luni, in prima zi de activitate din noua sesiune, cele doua Camere isi vor alege conducerea.

Potrivit Regulamentului, alegerea Biroului Permanent al fiecarei Camere – vicepresedinti, secretari si a chestori – se face la propunerea grupurilor parlamentare, in conformitate cu ponderea acestora, potrivit configuratiei politice si negocierii liderilor grupurilor parlamentare. Lista candidatilor propusi pentru Biroul permanent se supune in intregime votului plenului.