Parlamentul ucrainean a recunoscut CRIMEEA ca “teritoriu ocupat” temporar

Parlamentarii ucraineni au adoptat o lege privind protejarea drepturilor si libertatilor cetatenilor din teritorii ocupate temporar in Ucraina, relateaza agentia ucraineana Ukrinform in pagina electronic, citata de Mediafax.

In total, 228 de parlamentari au votat marti pentru aceasta lege, potrivit agentiei.

“Legea defineste statutul de teritoriu ocupat temporar ca rezultat al agresiunii militare din partea Federatiei ruse, stabileste un regim legal special pe acest teritoriu, determina particularitatile activitatilor statului si agentiilor locale guvernamentale, intreprinderilor, institutiilor si organizatiilor sub un asemenea regim, monitorizarea si protejarea drepturilor omului si libertatilor, dar si a drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor juridice”, se arata in nota de fundamentare a legii.

Citeste si: UCRAINA: Separatistii pro-rusi au ocupat primaria din Donetsk. GALERIE FOTO. UPDATE

Autorul proiectului de lege, liderul grupului parlamentar al partidului Batkivscina Serhi Sobolev, a declarat ca legea reglementeaza situatia cetatenilor ucraineni care intra pe teritoriul ocupat temporar.

Citeste si: RAZBOI CIVIL IN UCRAINA: Patru MORTI si doi raniti in orasul estic Kramatorsk

“Aceasta lege stipuleaza ca, atunci cand intra pe teritoriul ocupat temporar, cetatenii ucraineni nu au nevoie sa le fie eliberat vreun permis. Intrarile vor fi doar inregistrate”, a spus Sbolev.

Presedintele Vehovna Rada (Parlamentul ucrainean) Oleksandr Turcinov, totodata seful interimar al statului, a declarat ca va fi creat un Departament pentru teritoriile ocupate temporar in cadrul Cabinetului de Ministri.