Parlamentul Ucrainei a dizolvat legislativul din Crimeea

Rada Suprema (Parlamentul) din Ucraina a dizolvat sambata legislativul Republicii Autonome Crimeea, informeaza EFE. Decizia, care intra in vigoare imediat, a fost adoptata cu 278 de voturi din cei 296 de deputati prezenti.

Rezolutia adoptata de Rada prevede ca incetarea anticipata a puterilor legislativului regional se adopta in baza avizului Curtii Constitutionale a Ucrainei, care vineri a declarat neconstitutional referendumul convocat de regiunea autonoma Crimeea pentru a determina integrarea sa in Rusia.

In plus, Curtea Constitutionala a dispus incetarea activitatii tuturor comisiilor electorale care pregatesc consultarea in regiunea autonoma si a interzis autoritatilor din Crimeea sa finanteze referendumul.

Ignorand deciziile luate la Kiev, autoritatile pro-ruse din Crimeea se pregatesc pentru referendum, la care locuitorii trebuie sa decida daca doresc integrarea regiunii in Rusia sau mentinerea ei in Ucraina.

Citeste si: UCRAINA: ACORDUL POLITIC DINTRE KIEV SI UE VA FI SEMNAT PE 21 MARTIE

Locuitorii Crimeii sunt chemati sa raspunda la doua intrebari: “Sunteti de acord cu reunificarea Crimeii cu Rusia, ca subiect al Federatiei Ruse?” si “Sunteti de acord cu revenirea la aplicarea Constitutiei Crimeii din 1992 si cu statutul Crimeii ca parte a Ucrainei?”.

Populatia care traieste in peninsula din Marea Neagra este formata din aproape 60 la suta rusi, 25 la suta ucraineni si 12 la suta tatari, noteaza EFE, potrivit Agerpres.

De la sfarsitul lunii februarie, soldati fara semne de identificare au preluat controlul aproape asupra intregului teritoriu al Crimeii, desfasurare denuntata de autoritatile din Ucraina ca fiind o agresiune militara a Rusei.

Presedintele rus, Vladimir Putin, a negat ca acesti soldati apartin fortelor armate ruse, dar in acelasi timp a declarat ca isi rezerva dreptul de a interveni militar in Ucraina pentru a-i apara pe etnicii rusi si populatia vorbitoare de limba rusa din regiune.

Sursa foto: noi.md