Parlamentul UE a votat pentru o reglementare mai strictă a crypto monedelor

Parlamentul European a făcut o mișcare de ultimă oră pentru a introduce o reglementare mai strictă a crypto monedelor. Membrii parlamentului au votat, joi, cu o majoritate covârșitoare, pentru a susține un acord din decembrie 2017 cu Consiliul European pentru măsuri care vizează, în parte, prevenirea utilizării crypto monedelor în spălarea banilor și finanțarea terorismului.

Membrii parlamentului au votat astfel: 574 de voturi pentru, 13 împotrivă și 60 de abțineri, potrivit unui comunicat oficial.

Noua legislație încearcă să se adreseze anonimatului tehnologiei financiare prin implementarea unor norme pentru schimburile de crypto monede, platforme și furnizori de portofel. În cadrul măsurilor, astfel de entități trebuie să fie înregistrate la autorități și vor trebui să aplice procedurile de due diligence, inclusiv verificarea de către clienți.

Citește și: CUM SĂ INVESTEȘTI ÎN CRYPTO MONEDE FĂRĂ A RISCA PREA MULT

Conform comunicatului, directiva actualizată va intra în vigoare la trei zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. După acest moment, țările membre ale UE vor avea 18 luni pentru a implementa noile norme în legislația națională.

Krisjanis Karins, membru al Parlamentului European și coraportor, a declarat în comunicat: “Comportamentul criminal nu s-a schimbat. Criminalii folosesc anonimatul pentru a-și spăla veniturile ilegale sau pentru a finanța terorismul în sectorul financiar, permițând un acces sporit la informațiile despre persoanele aflate în spatele firmelor și prin înăsprirea normelor care reglementează monedele virtuale și cardurile anonime preplătite “.

Un alt co-raportor și deputat european, Judith Sargentini, a declarat că “miliarde de euro” se pierd în fiecare an pentru spălarea banilor, finanțarea terorismului și evaziunea și evitarea impozitelor, adăugând că acești bani ar trebui să se finanțeze pentru spitale, școli și infrastructură. “

Sargentini a continuat: “Prin această nouă legislație, introducem măsuri mai dure, lărgind obligația entităților financiare de a întreprinde diligența clienților”.

Acordul consensual din decembrie al Consiliului European a propus, de asemenea, o serie de noi sancțiuni la nivelul UE pentru cei condamnați pentru spălarea banilor. Măsura a marcat “o piatră de hotar importantă în lupta împotriva crimei organizate la nivel european”, a spus un raportor la vremea respectivă.