MOTIUNEA de CENZURA impotriva Guvernului PSD condus de Sorin Grindeanu a fost citita in PARLAMENT

Liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor, a anuntat vineri noaptea ca Parlamentul va fi convocat duminica dupa-amiaza pentru a fi citita motiunea de cenzura impotriva guvernului Grindeanu, informeaza News.ro.

UPDATE 4In aceasta seara, parlamentarii PSD si ALDE si lideri ai celor doua partide vor avea o intalnire pentru a discuta strategia de la votarea motiunii de cenzura contra Guvernului Grindeanu, au declarat pentru HotNews.ro surse politice.

Situatia este extrem de incordata in PSD, avand in vedere ca e nevoie de 233 de voturi pentru ca motiunea sa treaca. Motiunea prezentata duminica in Parlament a fost semnata de 222 de parlamentari, dar Liviu Dragnea a declarat ca toti cei care nu au semnat-o sunt absenti motivati.

UPDATE 3: Duminica dupa-amiaza, de la ora 16.44, Mihai Fifor (PSD) a citit in prezenta a 216 parlamentari motiunea de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu. Dupa o sedinta extrem de scurta, fara parlamentarii din PNL, USR, PMP si UDMR, presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, a anuntat ca motiunea de cenzura va fi dezbatuta si votata miercuri, de la ora 11.00.

Motiunea depusa de PSD si ALDE a fost semnata de 222 de parlamentari. Ca sa treaca motiunea si sa cada guvernul e nevoie de 233 de voturi. Dragnea a declarat ca majoritatea celor care nu au semnat sunt plecati din tara. Dragnea a spus ca “motiunea va trece”. Printre semnatari se numara si Eugen Orlando Teodorovici, considerat un fidel al lui Victor Ponta.

UPDATE 2: PSD a anuntat ca, duminica incepand cu ora 15.00, vor avea loc sedintele de grup ale grupurilor parlamentare social-democrate si ALDE, de la 16.00 va avea loc sedinta Birourilor Permanente reunite, iar de la 16.30 sedinta de plen reunit, in care va fi citita motiunea de cenzura.

Parlamentarii sunt convocati duminica dupa-amiaza in sedinta pentru citirea motiunii de cenzura hotarata de PSD si ALDE impotriva Guvernului Grindeanu, desi surse guvernamentale sustin ca aceasta nu va putea fi citita pentru ca documentul trebuie trimis inainte la Guvern, iar Registratura nu lucreaza sambata si duminica. 

Fragment din text:

“Dovedind dispret fata de regulile democratice ale functionarii institutiilor statului, imaturitate si iresponsabilitate politica, primul-ministru si unul dintre ministri, in loc sa respecte votul de investitura si increderea acordata de Parlament, au inteles ca guvernarea se paote exercita si in nume personal, ca dispozitiile constitutionale si legale sunt facultative si ca pot sfida votul acordat de cetateni si dmeocratia. 

Doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuti voluntar sub comanda unui deputat/inalt funcitonar public, isi impart posturi minsiteriale si lanseaza atacuri ridicole in toate directiile, oferind o nedorita si halucinanta caricaturizare a actului de guvernare. “Guvernul” Ponta-Grindeanu-Jianu nu reuseste altceva decat sa demonstreze ca exista politicieni care si-au pierdut iremediabil busola bunului-simt, onoarea si demnitatea, confirmand, o data in plus, justetea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD-ALDE.

Aceasta nu este o motiune de cenzura impotriva unui guvern PSD+ALDE. Este un act de responsabilitate politica pe care trebuie sa-l faca Parlamentul Romaniei pentru a prezerva constitutionalitatea functionarii democratice a statului, respectarea legii si a votului cetatenilor Romaniei.”

UPDATE 1: Parlamentarii PSD au fost convocati prin SMS la sedinta de duminica a Parlamentului, decisa de social-democrati pentru citirea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Grindeanu, ei fiind anuntati de liderii de grup ca prezenta este “obligatorie”. Dupa plenul reunit ar urma sa aiba loc o sedinta largita a PSD.

“Dragi colegi, va rog mult sa ne mobilizam si DUMINICA (18 iunie), ora 15.00 sa facem cu totii un efort si sa ne intalnim in sedinta de grup de la CDEP, pentru semnarea motiunii de cenzura! Va urma BPR la ora 16.00 iar la ora 16.30 vom avea plen reunit, in cadrul caruia se va citi textul motiunii. La final vom avea o intalnire comuna – parlamentari si presedinti de organizatii judetene, intr-o locatie ce urmeaza a fi comunicata ulterior. Prezenta obligatorie!”, se arata in mesajul transmis parlamentarilor, obtinut de News.ro.

STIRE INITIALA

“O sa convocam colegii parlamentari pentru duminica si duminica, incepand cu ora 16.30, in plenul Parlamentului, se va citi motiunea de cenzura. Asta inseamna ca programul pentru ziua de duminica va fi urmatorul: incepand cu ora 15.00, vor avea loc sedintele de grup ale grupurilor parlamentare social-democrate si ALDE. De la 16.00 va avea loc sedinta Birourilor Permanente reunite, iar de la 16.30 sedinta de plen reunit, in care va fi citita motiunea de cenzura”, a afirmat Mihai Fifor, la sediul PSD, citat de agentia de presa amintita.

El a spus ca PSD nu mai poate astepta si “asista impasibil” la actiunile lui Sorin Grindeanu si Victor Ponta. “Este normal ca Parlamentul Romaniei sa reactioneze si sa putem sa repunem in ordinea normala a lucrurilor ceea ce se intampla. (…) In termenul cel mai scurt Romania sa redevina o tara in care se guverneaza legitim”, a adaugat el.

Pentru ca o motiune de cenzura sa treaca este nevoie de 233 de voturi in plenul reunit al Parlamentului, iar PSD si ALDE au impreuna 247 de parlamentari, nefiind astfel nevoie de sustinere din partea altor grupuri. Potrivit Constitutiei, retragerea increderii acordate Guvernului se face prin adoptarea unei motiuni de cenzura in plenul reunit al Parlamentului, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii. In acest caz, va fi nevoie de 116 semnatori, din totalul celor 464 de parlamentari.

Pentru adoptarea motiunii de cenzura, va fi nevoie de 233 de voturi. Este, insa, posibil ca numarul exact sa scada la 232, avand in vedere ca liberalul Eugen Nicolaescu a demisionat din Parlament pentru a deveni viceguvernator BNR. Cvorumul va depinde astfel de depunerea juramantului de catre urmatorul candidat PNL de pe listele parlamentare.

In acest moment, PSD are 221 de parlamentari, PNL are 98, USR are 43, UDMR are 30, ALDE are 26, la fel ca PMP, minoritatile au 17, iar alti 3 parlamentari sunt neafiliati. PSD si ALDE au astfel impreuna 247 de parlamentari, peste numarul necesar pentru a darama Guvernul. Dupa depunerea motiunii de cenzura, ea trebuie citita in plenul comun al Parlamentului in cel mult 5 zile, iar dezbaterea si votul trebuie sa aiba loc cel tarziu la trei zile dupa aceea.

Sursa foto: realitatea