PARLAMETRUL 2016: INCREDEREA ROMANILOR in UE scade VERTIGINOS

Desi majoritatea romanilor inca mai cred ca este un lucru bun ca Romania face parte din Uniunea Europeana, numarul entuziastilor a scazut cu 11% fata de anul trecut, semn ca nemultumirile sunt tot mai mari.

Cea mai recenta statistica a Uniunii Europene, Parlametrul 2016, arata ca doar 53% dintre romani mai cred ca este bine ca tara noastra face parte din UE, fata de 64% anul trecut. Desi Romania se incadreaza perfect in media europeana la acest capitol, care este tot 53%, diferenta negativa de perceptie de la un an la altul a mai fost depasita doar in Grecia, unde numarul cetatenilor multumiti de apartenenta la UE a scazut cu 14% fata de 2015, pana la 31%.

Cu toate acestea, 44% dintre romani cred ca intrarea in Uniunea Europeana le-a adus noi oportunitati de munca, fata de media europeana de 30%. Si la intrebarea “Credeti ca UE contribuie la democratia din tara voastra” romanii au aratat o parere mult mai buna decat majoritatea europenilor, 24% raspunzand favorabil, fata de media de 13% inregistrata la nivelul Uniunii.

Nu in ultimul rand, romani sunt printre cei mai optimisti europeni in legatura cu perspectivele UE: 42% considera ca lucrurile merg in directia buna in Uniunea Europeana, fata de media de 25% la nivelul UE. In schimb, 60% dintre romani cred ca lucrurile merg intr-o directie gresita in tara lor, fata de media europeana de 58%.

Sondajul comandat de Parlamentul European a fost efectuat in perioada 24 septembrie – 3 octombrie, de Kantar Public, prin 27.768 interviuri fata in fata la nivel european, dintre care 1.006 in Romania.

Sursa foto: realitatea