Partidele politice se vor putea infiinta cu mai putin de 25.000 de sustinatori

Partidele politice se vor putea infiinta cu mai putin de 25.000 de semnaturi

Partidele politice din Romania se vor putea infiinta cu mai putin de 25.000 de sustinatori. Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) au eliminat criteriul prevazut de legea actuala ca atunci cand se vrea infiintarea unui partid, sa se depuna o lista cu cel putin 25.000 de sustinatori.

In prezent exista un consens la nivel politic, iar modificarea vizeaza constituirea unei formatiuni politice cu cel putin trei membri.

Te-ar putea interesa si: Comisia de Cod Electoral: Alegeri parlamentare pe liste/Un partid se poate infiinta cu trei membri

Potrivit CCR, articolul de lege care stabileste numarul minim de membri fondatori care trebuie sa fie prezenti pe lista cu semnaturile de sustinere pentru inregistrarea unui partid politic este neconstitutional. CCR stabilit, cu majoritate de voturi, ca dispozitiile art.19 alin. (3) din Legea partidelor politice nr.14/2003 incalca Legea fundamentala.

Prevederea din lege declarata neconstitutionala stabileste ca lista semnaturilor de sustinere pentru inregistrarea unui partid politic “trebuie sa cuprinda cel putin 25.000 de membri fondatori, domiciliati in cel putin 18 din judetele tarii si municipiul Bucuresti, dar nu mai putin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judete si municipiul Bucuresti”. 

In privinta infiitarii unui partid, parlamentarii au eliminat criteriul teritorial existent in prezent in legea partidelor politice, optand pentru posibilitatea ca un partid sa poata fi infiintat doar de trei persoane.