PARTIDUL CIVIC MAGHIAR alege “raul cel mai mic” in TURUL II al alegerilor

Biro Zsolt, presedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ca formatiunea sa este una de dreapta si ca in turul al doilea al alegerilor prezidentiale se va pozitiona de partea candidatului dreptei si va alege ‘raul cel mai mic’.

‘Vorbim dupa primul tur cum ne pozitionam dupa turul II, desi nu trebuie sa ne ascundem dupa deget, eu cred ca va trebui sa alegem raul mai mic, daca ma gandesc ca Victor Ponta si Klaus Johannis sunt candidatii cu cele mai mari sanse pentru turul II. Pot sa spun si asta, ca un presedinte al unui partid de dreapta, ca noi niciodata nu am sustinut candidatii de stanga si majoritatea comunitatii maghiare din Transilvania are o orientare mai mult spre dreapta politica (…) PCM pana acum nu s-a pozitionat niciodata pe partea unui candidat provenit de pe stanga esichierului politic’, a declarat Biro Zsolt.

CITESTE SI: UDMR: ALEGERILE vor scoate la iveala forta comunitatii maghiare din ROMANIA 

Liderul PCM a sustinut ca pentru formatiunea sa primul tur de scrutin nu are nicio miza ‘dat fiind faptul ca democratia iarasi nu este la un nivel ca un etnic maghiar sa ajunga presedinte al Romaniei’ si ca intrucat in aceasta cursa sunt doi maghiari, deocamdata civicii nu vor lua nicio pozitie.

‘Intr-un meci fara miza nu are rost sa ne angrenam, noi nu suntem adeptii nici unui candidat. Partidul nostru duce o politica responsabila care tine cont de interesele comunitatii maghiare si cand este vorba putem sta la masa negocierilor cu fiecare partid maghiar, dar acel protocol pe care l-am incheiat cu UDMR nu prevede niciun punct despre alegerile prezidentiale din Romania’, a afirmat Biro Zsolt..

El a subliniat ca aceasta campanie poate fi folosita pentru a promova propunerile PCM pentru modificarea Constitutiei. ‘Avem un proiect in acest sens, cu cinci puncte, si la inceputul campaniei aceste puncte ale PCM au fost trimise la toti candidatii, raspuns din partea candidatilor romani nu am primit — nu ne surprinde acest lucru — in schimb din partea candidatilor maghiari am primit raspuns doar din partea domnului Kelemen Hunor. Si ne bucura faptul ca atat UDMR cat si candidatul Kelemen Hunor sprijina acest proiect al PCM si este de acord in privinta punctelor enumerate de noi acolo, printre care recunoasterea comunitatii maghiare ca factori constituanti ai statului, prin Constitutie, si obtinerea si garantarea prevederilor Declaratiei de la 1 Decembrie de la Alba Iulia prin Constitutie. Aceste puncte pot fi sprijinite de UDMR si de candidatul Kelemen Hunor’, a spus Biro.

CITESTE SI: KELEMEN HUNOR: Neincrederea dintre ROMANI si MAGHIARI trebuie ELIMINATA 

Presedintele PCM s-a aratat incantat de faptul ca UDMR sprijina cele cinci puncte propuse pentru modificarea Constitutiei, insa spune ca acest lucru nu va schimba pozitia civicilor din turul al doilea al alegerilor prezidentiale, chiar daca UDMR va avea alta pozitie. ‘Asta este problema UDMR cum decide (pe cine sa sustina, n.r.), partidul nostru duce o politica de sine statatoare. Noi cand negociem cu UDMR atunci avem in vedere interesele comunitatii maghiare pe care consideram ca trebuie sa le reprezentam impreuna’, a mai precizat Biro Zsolt.

Sursa foto: realitatea.net