PARTIDUL COMUNIST a fost INTERZIS in UCRAINA

PARTIDUL COMUNIST a fost INTERZIS IN UCRAINA printr-o decizie a Justitiei, dupa ce a fost acuzat ca sustine SEPARATISMUL PRORUS din estul tarii, masura criticata joi de Amnesty International, informeaza AFP.

O instanta de la Kiev a dat, astfel, dreptate unei cereri in acest sens depuse de Ministerul Justitiei in 2014, in urma instalarii la putere a fortelor prooccidentale. ‘Tribunalul a dat satisfactie cererii Ministerului de Justitie al Ucrainei, interzicand activitatile PARTIDULUI COMUNIST IN UCRAINA, a anuntat o instanta administrativa de la Kiev intr-un comunicat, precizand ca decizia a fost luata miercuri.

Partidul Comunist, care pentru prima data dupa proclamarea independentei ucrainene nu a obtinut niciun loc in parlament in urma alegerilor din octombrie 2014, nu va mai putea participa de acum incolo in alegeri.

CITESTE SI: RUSIA A SISTAT LIVRAREA DE GAZE NATURALE CATRE UCRAINA

‘Este ilegal. Ne vom lupta. Vom face apel si ne pregatim sa prezentam documente la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului’, a reactionat Petro Simonenko, liderul PCU.
Organizatia pentru apararea drepturilor omului Amnesty International a condamnat vehement aceasta decizie, calificand-o drept o ‘incalcare flagranta a LIBERTATII DE EXPRESIE SI DE ASOCIERE’.

Aceasta ‘creeaza un precedent periculos. Prin acest gest, Ucraina face un pas inapoi, nu inainte, pe calea reformelor si a unui mai mare respect pentru drepturile omului’, a declarat John Dalhuisen, responsabil al Amnesty International pentru Europa si Asia.

Aceasta decizie ‘poate fi considerata de aparatorii ei un mod de a gestiona vestigiile nefaste ale trecutului sovietic, insa ea face exact contrariul, recurgand, in acelasi stil, la masuri draconice menite sa sufoce orice disidenta’, a adaugat el.

CITESTE SI: UCRAINA A LASAT CRIMEEA IN BEZNA. STARE DE URGENTA IN PENINSULA

Presedintele ucrainean Petro Porosenko a promulgat in luna mai noi legi ce interzic orice propaganda comunista si fascista in Ucraina, inclusiv simbolurile sovietice, inca foarte prezente in aceasta fosta republica a URSS.

Aceste legi sunt menite sa o rupa definitiv cu trecutul sovietic al Ucrainei, intr-un moment in care autoritatile acestei tari lupta impotriva separatistilor prorusi — majoritatea cu nostalgii pentru URSS — in estul rebel, unde conflictul s-a soldat deja cu aproape 9.000 de morti din aprilie 2014.

De la inceputul confruntarilor, fortele de ordine au acuzat sectiile locale ale PCU de colaborare activa cu rebelii.

Sursa foto: AP