PARTIDUL “PATRIA” a fost EXCLUS din cursa electorala din Republica Moldova

Judecatorii Curtii de Apel Chisinau au decis joi ca PARTIDUL “PATRIA”, pe a carui lista este inclus si Renato Usatii, sa fie EXCLUS din cursa electorala, informeaza Agerpres, care citeaza Unimedia.

Hotararea poate fi atacata la Curtea Suprema de Justitie a Republicii Moldova, care are termen pana vineri sa pronunte o decizie definitiva.

Comisia electorala a propus Curtii de Apel sa anuleze hotararea de inregistrare a concurentului electoral PARTIDUL “PATRIA”, in baza sesizarii Inspectoratului General de Politie din Chisinau, potrivit careia PARTIDUL “PATRIA” ar fi folosit contrar legii, in campania sa electorala, resurse financiare din strainatate. Sursele financiare nu ar fi fost declarate in raportul financiar de la CEC.

In sesizarea sa, Comisia electorala a cerut ca resursele financiare, colectate de formatiunea in cauza in timpul campaniei electorale sa fie confiscate in folosul statului si a permis fortelor de ordine investigarea juridica a candidatilor de pe lista electorala a PARTIDULUI “PATRIA”.

Citeste si: IURIE LEANCA: Sunt pregatit sa conduc viitorul Guvern de la CHISINAU

Completul de judecata a respins ca nefondata contestatia PARTIDULUI “PATRIA” privind anularea deciziei din 26 noiembrie a Comisiei Electorale, a admis cererea Comisiei Electorale si a anulat inregistrarea concurentului electoral “partidul politic Patria”. De asemenea, completul a hotarat ca mijloacele din strainatate, in valoare de 8.158.506 lei moldovenesti, folosite de formatiunea “Patria” la finantarea campaniei sale electorale pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie sa fie confiscate in folosul bugetului de stat.

Inainte ca judecatorii Curtii de Apel Chisinau sa-si faca publica decizia, Renato Usatii declara ca este sigur ca acestia vor admite cererea Comisiei Electorale si din acest motiv el intentioneaza sa o conteste la Curtea Suprema de Justitie. De asemenea, Usatii atentiona ca nu se va retrage din cursa “cu una, cu doua”. “Miting va fi. Usatii nu va pleca cu una, cu doua”, a declarat controversatul om de afaceri.

Cotidianul rus Kommersant scria recent ca Moscova are in Republica Moldova si aliati mai putin evidenti, pe langa socialistii pe care mizeaza. Unul dintre ei, nota ziarul rus, este omul de afaceri Renato Usatii, care nu se pronunta direct nici pentru Uniunea Vamala, nici pentru UE, propunand ca problema sa fie decisa in cadrul unui referendum. In acelasi timp, Usatii promite ca va trimite la puscarie aproape toata elita politica actuala, inclusiv pe liderii partidelor proeuropene.

Citeste si: ALEGERI MOLDOVA. Partidul Patria ar putea fi exclus din alegeri, pentru finantari din alta tara

Principalele partide incluse in cursa electorala din Republica Moldova au comentat pe marginea acestui caz. Potrivit Partidului National Liberal (PNL), institutiile statului trebuie sa demonstreze pana la alegeri veridicitatea acuzatiilor formulate la adresa formatiunii “Patria”, atentionand ca in caz contrar simpatizantii acesteia ar putea iesi in strada. “Sa nu fie o provocare prin aceasta actiune. De aceea, organele de drept trebuie sa prezinte probe nu doar instantei de judecata, dar si cetatenilor, opiniei publice. Eu cred ca aceste probe, aceste invinuiri sunt adevarate”, a spus liderul PNL, Mihai Ghimpu.

La randul sau, presedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), VLAD FILAT, si-a exprimat convingerea ca Renato Usatii lucreaza pentru Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei. In opinia lui Filat, atat Usatii, cat si organizatia “Antifa”, precum si alte organizatii extremiste ce activeaza pe teritoriul Republicii Moldova, fac parte dintr-un proiect al serviciilor speciale rusesti numit “Moldova” si care urmaresc destabilizarea situatiei din republica.

Intr-o actiune de amploare impotriva organizatii “Antifa”, una cu un vadit caracter paramilitar, trupele speciale au confiscat miercuri arme, grenade, carabine, lansatoare de grenade, cocteiluri Molotov si sume mari de bani. In timpul perchezitiilor, efectuate la Chisinau si in alte orase, fortele de ordine au descoperit planurile unor cladiri publice care, dupa cum au spus autoritatile, urmau sa fie atacate in preajma alegerilor parlamentare de duminica. Aproximativ 15 membri ai gruparii extremiste “Antifa” au fost retinuti in urma raidului politiei. Autoritatile de la Chisinau spun ca planul acestora era sa preia puterea in Republica Moldova.

Ultimele sondaje de opinie creditau PARTIDUL “PATRIA” cu 8,7 la suta din voturi la alegerile parlamentare de duminica (30 noiembrie). Autoritatile de la Chisinau incearca sa previna o posibila destabilizare a situatiei politice in contextul alegerilor de duminica, pe fondul evenimentelor din Ucraina vecina.

Sursa foto: ru1.md