Partidul Reformator Liberal va fi anuntat astazi de Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu

Proaspat demisionar din PNL, Calin Popescu Tariceanu a anuntat, aseara, infiintarea Partidului Reformator Liberal, din partea caruia va candida la alegerile prezidentiale, inclusiv ca si candidat comun al USL. Tariceanu s-a declarat convins ca ar avea sanse mari in cursa pentru Palatul Cotroceni, iar liderul PSD, Victor Ponta, a admis ca l-ar putea sustine la alegerile prezidentiale.

Fostul premier liberal a declarat, miercuri seara, ca USL trebuie sa continue, precizand ca joi va anunta infiintarea unei noi formatiuni liberale din partea careia sa participe la alegerile prezidentiale. Intrebat daca USD ii va sustine candidatura la prezidentiale si daca este interesat de aceasta ipoteza de lucru, Tariceanu a raspuns: “Da, va spun ca da”.

Tariceanu a mai precizat, invitat la Antena 3, ca joi va anunta infiintarea unei noi formatiuni politice liberale, care se va numi Partidul Reformator Liberal.

“Maine (joi – n.r.) anunt decizia de infiintare a unei noi formatiuni politice liberale, care va aduna oameni de valoare, nu doar nemultumiti din PNL, dar vreau oameni tineri, bine pregatiti, cu competenta, cu care sa dam un nou suflu USL. In acest sens, putem sa ne gandim si la candidatura pentru alegerile prezidentiale. Sunt convins de pe acum ca il voi invinge pe Crin Antonescu”, a spus Tariceanu. 

Vezi aici explicatia lui Tariceanu cu privire la demisia sa din PNL

O ora mai tarziu, premierul Victor Ponta a declarat, tot in studioul Antena 3, ca il vede pe fostul presedinte PNL Calin Popescu Tariceanu drept un candidat puternic la Presedintie, mentionand ca ar putea face cu acesta un tandem, la fel cum ar putea face un tandem cu Crin Antonescu.

Intrebat ce formula ia in calcul, in contextul in care Tariceanu a anuntat ca isi face partid si ca va candida la Presedintie, Ponta a raspuns: “Formula pe care o iau in calcul, proiectul de succes este refacerea USL, cu un candidat unic la prezindentiale, si atata vreme cat functia de premier este a PSD, sustinem un candidat liberal”.

Intrebat cum il vede ca si candidat la Presedintie pe Tariceanu, Ponta a spus, la Antena 3, ca il vede ca pe un candidat puternic. “As face tandem cu domnul Tariceanu, asa cum as face tandem si cu domnul Antonescu”.

La randul sau, Calin Popescu Tariceanu declarase, raspunzand unei intrebari, ca proiectul sau pentru finalul unui eventual mandat de presedinte al tarii ar fi unul de unitate a romanilor in jurul obiectivului ca Romania sa fie a saptea putere economica din UE. El a precizat ca este vorba despre un proiect ambitios, dar nu imposibil de realizat.

“As vrea un proiect care sa fie proiectul de unitate nationala a romanilor in jurul unui obiectiv. (…) Nu e prima data cand o spun, dar eu sunt perseverent, sunt Capricorn. Vreau si sper sa apuc sa vad Romania a saptea putere economica a Europei, un vis care este perfect realizabil, dar in jurul caruia trebuie sa ne unim cu totii fortele, un proiect de unitate nationala, un proiect de ambitie, pentru ca nu am face decat sa punem in acord potentialul Romaniei, in termen de suprafata geografica, de populatie, cu ceea ce ar insemna proba capacitatilor noastre in termeni de performanta economica”, a spus el.

Tariceanu a spus ca a condus Romania cu doi ani inainte de intrarea in UE, iar in momentul in care a devenit premier nu avea nici 10% incredere ca va putea duce tara in Uniune la 1 ianuarie 2007.

El a precizat insa ca datorita eforturilor depuse, obiectivul intrarii in UE a fost atins, si astfel poate fi atins si obiectivul legat de statutul Romaniei de a saptea putere economica din Europa.

Tariceanu a mentionat ca in acel moment Romania nu va mai fi tratata ca o tara de rangul doi, asa cum este tratata astazi.

Potrivit afirmatiilor sale, astfel romanii s-ar bucura de respectul celorlalti europeni si ar putea sa mearga oriunde cu mandrie, sa fie respectati, sa li se acorde consideratie, ca tuturor celorlalti europeni, si ar ajunge sa se bucure de ceea ce isi doresc cel mai mult, o viata mai buna, o calitate a vietii care sa ii faca sa se simta bine acasa si sa nu mai fie obligati sa plece “in bajenie”.

Tariceanu si-a anuntat, miercuri, demisia din PNL.