Pleci in VACANTA DE PASTE? Atunci trebuie SA STII ASTA! GALERIE FOTO

Pastele reprezinta cel mai important moment ale crestinatatii, fiind celebrat in toata lumea sub diverse forme, unele mai ciudate ca altele. Daca noi romanii ne adunam in preajma familiei si ciocnim oua rosii, alte popoare au diverse traditii legate de SARBATORILE PASCALE, obiceiuri pe care le respecta cu strictete.

Grecia

TRADITII DE PASTE. In Corfu, in sambata de dinaintea PASTELUI exista o TRADITIE care presupune spargerea diverselor obiecte de lut sau ceramica. Oamenii arunca cu oale, vase si alte asemenea obiecte chiar de la ferestrele caselor.

Finlanda

TRADITII DE PASTE. De PASTE, copiii din Finlanda colinda strazile costumati ciudat, cu esarfe pe cap si halate la brau, dati cu funingine pe fata. In unele parti din vestul tarii, oamenii fac focuri in prima zi de PASTE, o TRADITIE nordica ce porneste din convingerea ca flacarile alunga vrajitoarele care zboara pe maturi intre Vinerea Mare si Duminica Pastelui.

Polonia

TRADITII DE PASTE. Oricat de ciudat ar parea, in Polonia oamenii se asteapta pe la colturi si isi toarna unul altuia galeti de apa in cap. Este o TRADITIE ce poarta numele de Smingus-Dyngus si are loc in a doua zi de Paste. Traditia spune ca fetele care sunt udate se vor marita in mai putin de un an.

Citeste si: PASTE 2014: UNDE ITI POTI PETRECE VACANTA DE PASTE SI CAT TE COSTA

Franta

TRADITII DE PASTE. In zona Haux din Franta, TRADITIA, in a doua zi de PASTE, este ca mai multi bucatari sa prepare o omleta gigant, din care sunt serviti locuitorii orasului. In fiecare an omleta este facuta din peste 4.500 de oua, fiind mancata de mai mult de 1.000 de oameni.

Legenda spune ca aceasta traditie a plecat de la Napoleon, caruia i-a placut atat de mult omleta de aici, incat a ordonat oamenilor sa prepare una imensa pentru armata sa.

Cehia si Slovacia

TRADITII DE PASTE. Intrucat cele doua tari au fost una si aceeasi, TRADITIILE de PASTE sunt asemanatoare si destul de ciudate. In a doua zi de PASTE, barbatii  “bat” femeile cu un bici facut din ramuri de salcie in capatul carora leaga cateva panglici viu colorate.

Legenda spune ca salcia este primul copac ce infloreste primavara, iar ramurile sale transfera vitalitatea si fertilitatea catre femei.

Spania

TRADITII DE PASTE. In Joia Mare, in orasul medieval Verges din Spania exista asa numitul “dans al mortilor”. Toata lumea se imbraca in scheleti si marsaluieste pe strazi. Procesiunea se incheie cu cei costumati care aduc cu ei mai multe cutii cu cenusa. Dansul incepe la miezul noptii si dureaza trei ore.

Ungaria

TRADITII DE PASTE. Un obicei asemanator cu al polonezilor are loc si in Ungaria. Luni, a doua zi de PASTE, baietii le stropesc pe fete cu apa parfumata sau doar cu parfum si apoi le cer un sarut. Aceasta TRADITIE poarta numele de “Sprinkling”.

Norvegia

TRADITII DE PASTE. In Norvegia, de PASTE se citesc multe romane politiste, publicate sub titulatura de “Thriller-uri de Paste”. TRADITIA a luat nastere in 1923, cand un publisher si-a promovat noua carte de acest gen pe prima pagina a ziarelor.

Insulele Bermude

TRADITII DE PASTE. In Bermuda, pe langa slujbele specifice si vanatoarea de oua, exista si o TRADITIE a zmeelor. Acestea sunt inaltate pe cer in Vinerea Mare si toate lumea participa la obicei.

Se spune ca aceasta practica a inceput in momentul in care un profesor nu a stiut cum sa le explice elevilor sai ce reprezinta Inaltarea lui Hristos si a facut un zmeu in forma de cruce pentru a le demonstra.

Sursa foto: flickr.com, toptenz.net, thehungariangirl.com, lecastelintheair.blogspot.ro, chewstick.org, catalunya.com, antena3.ro