PATRIARHIA NU SE OPUNE MOSCHEII, dar asteapta sa primeasca la schimb TEREN IN ISTANBUL

PATRIARHIA ROMANA a fost informata inca din 2005 despre construirea in Romania a unui lacas de cult pentru COMUNITATEA MUSULMANA si nu are nimic impotriva ridicarii moscheii, dar asteapta sa PRIMEASCA UN TEREN IN ISTANBUL, unde sa fie construit un centru de pelerinaj, cu capela, scrie Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele CONSTANTIN STOICA, a declarat ca trebuie respectat principiul RECIPROCITATII si Biserica Ortodoxa Romana sa primeasca un teren in Istanbul, in conditii similare celor in care a fost acordat terenul din Bucuresti pentru comunitatea musulmana.

“Inca din 2005, Patriarhia Romana a fost informata de catre autoritati in legatura cu construirea, in Romania, a unui lacas de cult pentru comunitatea musulmana. Patriarhia Romana a spus, inca de atunci, ca nu are nimic impotriva pentru construirea lacasului de cult, dar ca trebuie respectat principiul reciprocitatii, respectiv sa primeasca un teren in Istanbul, in conditii similare”, a spus parintele Constantin Stoica.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a precizat ca, in prezent, exista DIALOG INTRE AUTORITATILE TURCE SI CELE ROMANE pentru obtinerea unui teren in Istanbul.

“Negocierile privirea atribuirea unui teren in Istanbul se poarta intre state, asa cum s-a intamplat si cu terenul din Bucuresti. Pe terenul care va fi obtinut in Istanbul se intentioneaza construirea unui CENTRU DE PELERINAJ, cu o CAPELA, pentru PELERINII CARE AJUNG IN ISTANBUL”, a mai spus parintele Constantin Stoica.

El a precizat ca, in anul 2004, Patriarhia Ecumenica a dat in folosinta Patriarhiei Romane o ctitorie a lui Constantin Brancoveanu, respectiv BISERICA SFANTA MUCENITA PARASCHEVA, pentru romanii care locuiesc in Istanbul si in zonele apropiate.

CITESTE SI: PROTOCOLUL pentru construirea controversatei MOSCHEI in Capitala se PARAFEAZA marti

Muftiatul Cultului Musulman din Romania a primit in concesiune, pe o durata de 49 de ani, un teren de 11.295 de metri patrati situat pe bulevardul Expozitiei nr. 22-30, Sector 1, pentru constructia unei moschei, protocolul fiind semnat marti.

Terenul de peste 11.000 de metri patrati, de langa Romexpo, cu o valoare estimata la patru milioane de euro, pentru construirea unei moschei cu o capacitate de 2.000 de persoane, a fost dat in concesiune Muftiatului Musulman Cultural la sfarsitul lunii mai, prin hotarare de Guvern. Singura conditie pe care a impus-o Guvernul a fost ca lucrarile de constructie a moscheii sa inceapa in trei ani.

Potrivit protocolului semnat de Muftiatul Cultului Musulman si Secretariatul de Stat pentru Culte, moscheea va avea, pe langa cladirea propiu-zisa a lacasului de cult, mai multe anexe in care va functiona un loc pentru spalari rituale, o casa parohiala, o biblioteca si un centru de asistenta sociala.

Muftiatul Cultului Musulman este obligat sa informeze Secretariatul de Stat pentru Culte, la fiecare trei luni, despre stadiul lucrarilor si sursele de finantare a lucrarii.

In ce priveste sursele de finantare, muftiul Muurat Iusuf a declarat ca, cel mai probabil, o parte din bani vor veni de la Guverul turc, iar o alta parte a sumei va fi obtinuta din donatii.

CITESTE SI: BASESCU: MOSCHEEA din Bucuresti ar trebuie sa aiba ACELEASI DIMENSIUNI cu BISERICA ROMANEASCA DE LA ISTANBUL

Respectarea destinatiei terenului va fi monitorizata de Secretariatului de Stat pentru Culte pana la expirarea protocolului, in conditiile in care “se interzice vanzarea, instrainarea sub orice forma, incheierea vreunui pact de optiune, a unei promisiuni unilaterale sau bilaterale de vanzare a imobilului, constituirea vreunui drept de preemtiune, servituti, clauze de uzufruct, constituirea oricarei forme de aport al vreunei societati comerciale, asociatii sau fundatii”.

In protocol este prevazut si faptul ca Muftiatul Cultului Musulman va folosi cladirile ridicate pe terenul din Capitala primit in concesiune doar pentru activitati religioase, iar daca vrea sa faca ulterior modificari la cladirile ce vor fi construite, este obligat sa ceara acordul Secretariatului de Stat pentru Culte.

In Romania traiesc aproximativ 65.000 de musulmani, potrivit datelor de la Secretariatul de Stat pentru Culte, dintre acestia, 10.000 locuiesc in Capitala. Cea mai mare moschee din Romania se afla la Constanta, de altfel majoritatea musulmanilor din tara sunt localizati in Dobrogea.

Sursa foto: ziuaconstanta