Steven van Groningen: Nu e nevoie sa convertim creditele in franci la alt curs. Pentru cei care au probleme cu adevarat, gasim solutii

Patronatele Bancare: Nu e nevoie sa convertim creditele in franci la alt curs. Pentru cei care au probleme cu adevarat, gasim solutii

Presedintele Patronatelor Bancare, Steven van Groningen, nu este de acord cu conversia in lei a creditelor in franci elvetieni, deoarece bancile ar pierde. El a adaugat ca bancile au solutii individuale pentru clientii care au intr-adevar probleme, astfel incat o astfel de solutie globala nu ar fi necesara.

“In primul rand nu e nevoie (de conversia in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul istoric plus un anumit procent, de 20% cum au propus clientii, sau mai mare – n.r.) si, daca luam abordarea asta, atunci punctul de plecare este cu toti cei care au credite in franci si asta-i include si pe cei care nu au probleme. De ce trebuie sa cream un cost pentru sistemul bancar, care ar putea sa fie intre 700 si 900 milioane de euro pentru ca intr-o saptamana a crescut rata de schimb cu 20%, care se traduce intr-o marire de rata intre 10% si 15%? E o problema de cash-flow, de serviciul datoriei acum si nu vad de ce trebuie sa luam o masura care afecteaza un credit pentru inca 20 de ani”, a afirmat van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank. Groningen a facut acete afirmatii la sedinta Comisiei Buget-Finante-Banci din Camera Deputatilor, care s-a amanat din lipsa de cvorum.

Citeste si: Romania a URCAT in clasamentul mondial al LIBERTATII ECONOMICE

El a aratat ca nu crede in masuri administrative si ca situatia din Romania este total diferita fata de alte tari care au adoptat rapid masuri, “unde nu s-a realizat conversia la alt curs decat cursul zilei, iar problema era una sistemica”.

“Pentru cei care au probleme cu adevarat gasim solutii, aceasta este o activitate uzuala pe care o face fiecare banca, nu vrem sa ajungem la executare. Este ultimul instrument pe care il ai la dispozitie si intotdeaua vrei sa gasesti o solutie in care ajuti un client sa plateasca macar ce isi permite pentru o anumita perioada si, daca e absolut clar ca nu are de unde sa plateasca, asta intelegem si noi si de-aia facem analiza pentru fiecare om in parte”, a mai afirmat presedintele Raiffeisen Bank.

Citeste si: Castigatorul premiului Nobel pentru Economie: S-au facut greseli in momentul cladirii zonei euro