PATRONATELE cer reducerea TVA la CARNE de la 24% la 5%

PATRONATELE din agricultura cer REDUCEREA cotei de TVA la CARNE SI PRODUSE DIN CARNE de la 24% la 5%.

Romania se numara printre tarile CU CEA MAI MARE TVA la CARNE, fiind depasita doar de Danemarca, unde taxa ajunge la 25%. In Marea Britanie, Irlanda si Malta, TVA la carne este 0, in Polonia, Croatia si Cipru de 5%, in Franta 5,5%, in Portugalia, Belgia si Olanda – 6%, in Germania 7%, in Ungaria 18% si in Bulgaria 20%.

PATRONATELE din agricultura mentioneaza ca Romania se afla la coada clasamentului privind veniturile in Uniunea Europeana, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparatie cu cel din Marea Britanie, spre exemplu, este de 6 ori mai mic.

Citeste si: INCEPE CAMPANIA DE REDUCERE A TVA LA CARNE

“Un calcul simplu arata ca daca un roman cu un salariu mediu net ar cheltui toti banii pe care ii castiga pe mancare si-ar permite sa cumpere 16 cosuri de alimente de baza lunar (paine, cartofi, carne, fructe, lapte etc.), pe cand un polo­nez isi permite sa cumpere 25, iar un britanic aproape 50”, se arata in analiza facuta de cele sase patronate, citata de Mediafax.

Conform sursei citate, un roman plateste 4,11 euro pentru un kilogram de CARNE de piept de pui dezosat, fata de 3,80 de euro, cat plateste un polonez. Explicatia este ca in Polonia TVA este de doar 5% la CARNE si PREPARATELE DIN CARNE, iar in Romania 24%.

Joi, patronatele au lansat o campania de reducere a TVA.

“Vecinii nostri din Vest au scazut TVA la carne la 9%. In scurt timp producatorii vor inchide si ne vom muta piata in tarile vecine”, a spus, joi, Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

PASTE 2014: AFLA CAT COSTA CARNEA DE MIEL. LISTA PRETURILOR PE JUDETE

Sursa foto: alba24.ro