Patru extremisti maghiari au interdictie de a intra in Romania. Doi sunt membri Jobbik

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anuntat, luni seara, numele a patru persoane de origine maghiara, care fac parte din organizatii extremiste, si care nu mai au voie sa intre pe teritoriul Romaniei timp de un an de zile. Doi dintre acestia fac parte din Partidul de extrema dreapta Jobbik.

“In urma activitatilor de evaluare a riscurilor la adresa ordinii publice si securitatii nationale, in conformitate cu dispozitiile legale, respectiv a legislatiei comunitare, autoritatile romane competente au luat decizia instituirii unor masuri preventive, in vederea preintampinarii producerii unor evenimente de natura a afecta ordinea publica si securitatea nationala. Astfel, a fost instituita masura nepermiterii intrarii pe teritoriul Romaniei si s-a solicitat instantei competente declararea ca indezirabil pentru un numar de cetateni ungari care desfasoara in tara noastra activitati cu caracter extremist in favoarea organizatiilor Noua Garda Ungara, Miscarea de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM, Oastea Haiducilor si Jobbik. Despre acestia s-a stabilit cu certitudine ca sunt implicati in activitati de natura a justifica masurile dispuse in conditiile legii”, se arata in comunicatul remis presei, luni seara, de purtatorul de cuvant al MAI, Monica Dajbog.

Unul dintre acestia este Szavay Istvan, membru Jobbik. Monica Dajbog a precizat si prevederile legale in baza carora a fost luata aceasta decizie, printre care Ordonanta de Urgenta 102 din iulie 2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei, Legea 151, Directiva europeana 34 si Regulamentul 562 de instituire a unui cod comunitar.

Decizia a fost luata dupa desfasurarea unor “activitati specifice” de evaluare a riscului la adresa sigurantei Romaniei, a mai precizat purtatorul de cuvant al MAI. Iata care este lista completa:

TYIRITYAN ZSOLT – membru al organizatiei „Oastea Haiducilor”;

ZAGYVA GYORGY GYULA – membru Jobbik, membru al Miscarii de Tineret din cele 64 de Comitate HVIM;

SZAVAY ISTVAN – membru Jobbik;

MIKOLA BELA – membru al organizației „Noua Garda Ungara”, fata de care organele competente au sesizat Curtea de Apel Bucuresti in vederea declararii acestuia ca indezirabil.

Citeste si: Vona Gabor, un extremist bezmetic si mincinos

Sursa foto: adevarul.ro