Patru miracole chirurgicale din istoria modernă a medicinei

De la medicul care s-a operat singur de două ori până la chirurgii care au operat un făt de doar 20 de centimetri, îți prezentăm patru dintre cele mai mari miracole chirurgicale din istoria modernă.

1. Copila cu jumătate de creier

Pe 11 iunie 2008, neurochirurgul Ben Carson, de la spitalul pentru copii John Hopkins din Baltimore, a îndepărtat întreaga emisferă dreaptă a creierului unei copile în vârstă de șase ani. Jessie Hall, din Aledo, Texas, suferea de encefalita Rasmussen, boală care cauzează degenerarea progresivă a cortexului cerebral, provocând convulsii incontrolabile.

Singura speranță pentru Jessie era o procedură radicală, denumită hemisferectomie. Deși medicii nu înțeleg pe deplin fenomenul, după hemisferectomie, jumătatea rămasă a creierului preia multe dintre funcțiile îndeplinite anterior de jumătatea eliminată.

După operație, Jessie a suferit unele pierderi de vedere, iar mobilitatea piciorului și brațului stâng i-a fost afectată. Cu toate acestea, în două săptămâni de la operație, Jessie a prezentat semne de recuperare a funcțiilor pierdute, datorită kinetoterapiei. Treptat, copila și-a revenit și, din fericire, cogniția, memoria și vorbirea nu i-au fost deloc afectate.

2. Îndepărtarea unui chist de 69 de kilograme

Între 4 și 8 februarie 1951, americanca Gertrude Levandowski, din Chicago, a suferit o intervenție chirurgicală de 96 de ore pentru îndepărtarea unui chist ovarian uriaș.

Aceasta a fost cea mai lungă intervenție chirurgicală din istorie. Înainte de operație, femeia cântărea 279 de kilograme. După ce chistul a fost îndepărtat, americanca de 58 de ani a ajuns la greutatea de 139 de kilograme.

În timpul operației, chirurgii au presat chistul și au scurs treptat lichidul din el, pentru a preveni scăderea rapidă a presiunii, care ar fi putut afecta inima și așa slăbită a pacientei. Medicii au avut nevoie de patru zile pentru a scoate lichidul și pentru a îndepărta chistul, care cântărea aproximativ 68 de kilograme.

3. Chirurgie in utero

Kylie Bowlen, o tânără din Australia, era însărcinată în 22 de săptămâni, când a fost supusă uneia dintre cele mai complicate operații din istorie. Benzile amniotice se înfășuraseră în jurul gleznelor fătului pe care îl purta în pântec, întrerupând alimentarea cu sânge a picioarelor acestuia. De obicei, medicii așteaptă până la 28 de săptămâni pentru a opera fătul.

Însă, fără intervenție, copilul și-ar fi pierdut ambele picioare. Pentru a realiza operația, chirurgii au introdus un telescop de 2 milimetri în pântecele lui Kylie și au folosit laserul pentru a tăia benzile care se înfășuraseră pe piciorul stâng al bebelușului, salvându-l.

Din păcate, membrul drept era deja infectat și neoperabil. La vremea respectivă, fătul avea doar 15-20 de centimetri lungime. Copilul, o fetiță pe nume Leah, s-a născut pe 24 ianuarie 2008, la opt săptămâni după operație și cu două luni și jumătate înainte de termen.

4. Medicul care s-a operat singur de două ori

În 1921, medicul american Evan O’Neill Kane a dorit să demonstreze că eterul – principalul anestezic general la vremea respectivă – era folosit mult prea des, deși putea fi înlocuit cu alte anestezice locale, mai puțin periculoase.

Pentru a-și demonstra afirmația, doctorul s-a folosit pe el însuși drept cobai, îndepărtându-și propriul apendice folosind doar anestezic local. În timpul operației, el a stat întins pe masa de operație, cu o oglindă peste abdomen.

Pentru a diminua riscul, în sala de operație se aflau alți trei medici, pregătiți să intervină în caz de nevoie. Kane a reușit să-și scoată apendicele de unul singur, iar apoi asistenții i-au cusut plaga. În câteva săptămâni, chirurgul își revenise complet.

Apoi, în 1932, la 70 de ani, doctorul Kane s-a operat singur din nou, pentru a îndepărta o hernie inghinală. De data aceasta, operația a fost mai complicată, din cauza apropierii herniei de artera femurală. Totuși, doctorul Kane nu a ezitat, iar intervenția a durat două ore.

Sursa text: incredibilia.ro