Patru persoane, arestate preventiv in dosarul carnii alterate

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a decis vineri arestarea preventiva a celor patru persoane retinute de DIICOT, printre care si doi inspectori la DSV Cluj, in dosarul de evaziune fiscala si punere in circulatie de produse din carne alterata.

In cauza exista suspiciunea ca inculpatul C.B.R., incepând cu 2012 si pâna in prezent, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, a aderat si sprijinit o grupare infractionala constituita cu scopul de a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat prin omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate precum si evidentierea cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive in evidentele contabile ale mai multor societati comerciale, potrivit unui comunicat al DIICOT.

Sumele de bani obtinute din comiterea infractiunii de evaziune fiscala au fost supuse unui proces de reciclare, fiind transferate succesiv prin conturile mai multor societati comerciale, pentru a ajunge in final la membrii gruparii infractionale.

De asemenea, exista suspiciuni ca, in perioada ianuarie-februarie 2014, inculpatul C.B.R. a pus in vânzare alimente (carne si produse din carne), cunoscând ca sunt alterate si vatamatoare sanatatii si a remis unui angajat din cadrul Oficiului pentru Protectia Consumatorului Cluj foloase materiale (produse de carmangerie) cu scopul de a interveni pe lânga un inspector OPC Bistrita-Nasaud pentru a aplica sanctiunea avertismentului unei firme, ca urmare a incalcarii unor prevederi legale privind punerea in vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere.

“Cu privire la inculpata P.N.A, exista suspiciunea ca a facut demersuri ca produsele alterate aflate in magazinele apartinând unei societati comerciale sa nu mai poata fi descoperite de catre inspectorii DSV Cluj care efectuau controlul, precum si faptul ca având cunostinta de activitatile infractionale derulate de catre membrii gruparii infractionale a ajutat la valorificarea bunurilor provenite din achizitii intracomunitare”, se arata in comunicat.

In cazul inculpatului L.O.M, inspector DSV Cluj, cunoscând ca urmeaza a se efectua un control la o firma, a comunicat acest lucru inculpatului C.R.B., asigurându-i acestuia timpul necesar pentru a ascunde marfa alterata.

Citeste si: Scandalul CARNII ALTERATE: Doi oameni de afaceri si doi angajati ai statului, retinuti

“Prin fapta sa a ajutat grupul infractional sa poata valorifica marfa alterata care o parte provenea din achizitii intracomunitare obiect al infractiunii de evaziune fiscala. In ceea ce il priveste pe inculpatul G.I.C., se retine ca, in calitate de inspector in DSV Cluj, cu ocazia controlului efectuat in perioada 12-13 martie 2014 la depozitul unei societati comerciale, si-a indeplinit in mod necorespunzator atributiile de serviciu, prin aceea ca nu a luat masurile legale care se impuneau, astfel ca a permis comercializarea in continuare a produselor alterate”, mai sustin procurorii.

Prejudiciul estimativ stabilit pâna la acest moment este in suma de peste 23,2 milioane lei, reprezentând TVA ca urmare a comercializarii pe piata nationala a marfurilor intracomunitare.

In cauza au fost instituite masuri asiguratorii in vederea recuperarii prejudiciului.

Sursa foto: antena3.ro