Doua persoane au fost SURPRINSE DE AVALANSA la Balea Lac. UPDATE

Doua persoane au fost surprinse, sambata, de o avanlansa, la Balea Lac, in apropierea Cabanei Paltinu din Muntii Fagaras, ambele fiind salvate de catre membri ai echipelor Salvamont Sibiu.

UPDATE 17.16: Cei doi salvamontisti au fost adusi de la peste 2.000 de metri altitudine, de la Balea Lac la Balea Cascada, cu telecabina. De la Balea Cascada, au fost preluati de ambulante SMURD, pentru a-i transporta la spitalul din Sibiu. Din primele evaluari, cei doi salvamontisti nu au traumatisme vizibile, conform ISU.

Initial, seful Salvamont Sibiu, Adrian David, a chemat in ajutor elicopterul SMURD de la Targu-Mures, insa ulterior acesta a fost intors la baza.

Salvamontistii patrulau pe munte, alaturi de alti doi salvamontisti, care i-au scos din zapada. Potrivit specialistilor nivologi, este posibil ca cei doi salvamontisti sa fi fost prinsi de o avalansa din cauza unei asa-numite “placi de vant”. In ultimele zile, la Balea Lac a fost vant puternic, care a format niste placi subtiri deasupra zapezii, care cel mai posibil s-a rupt cu usurinta si astfel cei doi au fost ingropati in zapada.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Sibiu, Laurentiu Anastasiu, cele doua persoane – salvamontisti angajati ai Salvamont Sibiu, cu varste de 23 si 28 de ani, au fost SURPRINSE DE O AVALANSA, sambata dupa-amiaza, in apropierea Cabanei Paltinu, din Muntii Fagaras, fiind gasite si salvate de catre colegi de echipa de la Salvamont Sibiu.

Citeste si: RISC CRESCUT DE AVALANSA in Masivul Fagaras si Muntii Bucegi

“Persoanele au fost scoase din zapada, sunt constiente si urmeaza sa fie transportate la Balea Cascada, de unde vor fi preluate de echipaje medicale”, a declarat Anastasiu.

Deocamdata, nu se cunosc imprejurarile in care s-a produs incidentul.

Citeste si: ZAPADA de aproape DOI METRI in Fagaras. Traseele montane sunt INCHISE din cauza riscului mare de AVALANSA

El a precizat ca la interventie participa echipaje ale ISU Sibiu si Salvamont Sibiu.

Potrivit meteorologilor, stratul de zapada la Balea Lac masoara 159 de centimetri, iar riscul producerii avalanselor este considerat moderat, de gradul 2, pe o scara de la 1 la 5.