Patru români care falsificau carduri în Mexic au fost reținuți de DIICOT

Patru bărbați au fost reținuți de procurorii DIICOT, fiind acuzați de infracțiuni informatice, ei expediind în Mexic colete ce conțineau aparatură de tip skimming pentru a fi utilizată la falsificarea unor carduri, informează news.ro.

Gruparea a accesat în acest mod sisteme informatice și a efectuat retrageri de numerar, din Mexic, din conturile mai multor persoane. Potrivit reprezentanțiilor DIICOT, procurorii din Craiova au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru o perioada de 24 de ore a lui Cosmin-Gheorghe Avramoiu, Gabriel Sorea, Cornel Până și Gigi-Vadik Zaveră zis “Gigioc”, pentru constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plata, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, în formă continuată, inducerea în eroare a organelor judiciare și înșelăciune.

Procurorii susțin că, începând cu 2013, Gabriel Sorea, Cornel Până și Gigi-Vadik Zaveră au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii unor infracțiuni informatice. Grupul era coordonat de Gigi-Vadik Zaveră, iar la grupare au aderat mai multe persoane, printre care și Cosmin-Gheorghe Avramoiu.

În cursul lunii octombrie 2013, Cornel Până a expediat în Mexic trei colete conțînând aparatură de skimming, destinatar real fiind Gabriel Sorea, în scopul de a fi utilizate la falsificarea de instrumente de plata electronică pentru accesul fără drept la un sistem informatic și efectuarea frauduloasă de retrageri de numerar (pe teritoriul Mexicului unde Gabriel Sorea locuiește de mai mulți ani) din contul mai multor persoane.

Pe 8 noiembrie 2013, Cornel Până l-a determinat pe Gabriel Sorea să falsifice un instrument de plata electronic, respectiv un card bancar, împrejurare în care i-a pus la dispoziție datele de identificare ale cardului și codul PIN corespunzător acestuia în vederea confecționării unei clone în scopul de a accesa, fără drept, un sistem informatic din Mexic și a efectua retrageri de numerar frauduloase.

“La dată de 25.11.2013, inculpatul Până Cornel a indus în eroare reprezentanții unei unități bancare, prezentând că adevărată o fapta mincinoasă, respectiv pretinzând că, în mod fraudulos, persoane necunoscute au accesat, fără drept, un sistem informatic din Mexic și au efectuat 10 retrageri frauduloase de numerar (totalizând suma de 12,929 RON) din contul pe care îl avea deschis la respectivă banca și alte 8 încercări eșuate de retrageri frauduloase de numerar”, au precizat procurorii DIICOT.

O zi mai târziu, Cornel Până a formulat o sesizare penală, prin care a pretins că, la dată de 23 noiembrie 2013, din contul deschis pe numele sau, au fost efectuate în Mexic un număr de 10 retrageri frauduloase de numerar, totalizând suma de 12,929 RON (echivalentul a 50 255, 20 MXN), prin accesarea, fără drept, a unui sistem informatic, deși sumele de bani au fost retrase pe teritoriul Mexicului la indicațiile acestuia (prin accesarea, fără drept, a unui sistem informatic), în baza înțelegerii pe care o avea cu Gabriel Sorea, sume de bani de care a și beneficiat.

De asemenea, în perioada octombrie 2013 – februarie 2014, Gabriel Sorea împreună cu alți doi inculpați au pus în circulație instrumente de plata electronică, au accesat, fără drept, sisteme informatice și a efectuat retrageri de numerar frauduloase (pe teritoriul Mexicului) din contul mai multor persoane.

Cu ocazia perchezițiilor efectuate joi, în Dolj, Gorj și Prahova, au fost găsite și ridicate echipamente industriale folosite pentru producerea de echipamente de skimming, mulaje și echipamente de skimming propriu-zise, alte instrumente ce pot fi folosite la falsificarea de instrumente de plata electronică, a precizat sursă citată.

Cei patru bărbați, cu vârste cuprinse între 39 și 47 de ani, sunt din Craiova și Târgu Jiu. Ei vor fi prezentați, vineri, Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Acțiunea a fost realizată împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova.

Sursă foto: gazeta de sud