PC solicita referendum asupra schimbarii formei de guvernamant. Codrin Scutaru: Modelul constitutional semi-prezidential nu este functional in Romania

PARtid conservator, congres extraordinar, fuziune validata, fuziune pc-plr,

Partidul Conservator (PC) a cerut la intalnirea cu presedintele Klaus Iohannis analizarea posibilitatii unui referendum privind schimbarea formei de guvernamant. Presedintele Daniel Constantin a declarat acest lucru la iesirea de la consultari, iar o analiza realizata de PC prezinta o serie de argumente in acest sens, potrivit unui comunicat transmis la redactie. 

Dintre cele 28 de state membre UE, trei (Franta, Portugalia, Romania) sunt republici semi-prezidentiale, unul (Cipru) – republica prezidentiala, sapte (Belgia, Olanda, Marea Britanie, Spania, Luxemburg, Suedia, Danemarca) si 17 republici parlamentare. Forma de guvernamant nu are legatura cu criteriile democratice fixate, in 1993, la Summitul UE de la Copenhaga. Acestea au ca obiect principal respectarea unui set de principii si, implicit, angajamente comune, printre care cele mai importante sunt respectarea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, valorile economiei de piata, precum si asumarea unor obiective financiare, pe termen mediu si lung. 

Prin urmare, explica vicepresedintele PC, Codrin Scutaru, schimbarea, pe cale referendara, a formei de guvernamant nu afecteaza in niciun fel statutul Romaniei de stat membru UE, al carui caracter democratic este automat dedus din insusi acest statut. “Respectarea diverselor traditii istorice explica diversitatea formelor de guvernamant”, sustine acesta.

Mondo News iti recomanda si: CODRIN SCUTARU ADUCE UN OMAGIU CELOR CARE AU DISPARUT IN FRANTA PENTRU A APARA LIBERTATEA DE EXPRIMARE: VIVE LA FRANCE!

Codrin Scutaru, considera ca un referendum asupra formei de guvernamant, prin care cetatenii sa se poata pronunta asupra acestei chestiuni, este “expresia fireasca a dorintei de a inchide sau solda aceasta problematica o data pentru totdeauna, oricare ar fi rezultatul final al acestei consultari”.

“Din punct de vedere istoric, chestiunea monarhica ramane deschisa, in Romania, din moment ce institutia a fost eliminata fortat, in 1947, printr-un act unilateral de renuntare/abdicare obtinut prin constrangere dovedita si documentata si, in consecinta, nul. Un referendum asupra formei de guvernamant, prin care poporul roman se va putea pronunta, dupa o justa si prealabila informare, intr-un termen rezonabil, asupra acestei chestiuni este expresia fireasca a dorintei de a inchide sau solda aceasta problematica o data pentru totdeauna, oricare ar fi rezultatul final al acestei consultari.

Tergiversarile si renuntarile repetate vizavi de aceasta tema nu fac decat sa acrediteze si alimenteze ideea unei clase politice ineficiente, in special in ceea ce priveste proasta imagine a Parlamentului – perceput ca o ascunzatoare pentru politicieni corupti, datorita imunitatii – si explica in mare masura aparitia Presedintelui jucator. Progresiv, Presedintele jucator si-a putut asuma atributii ce depasesc competentele asumate de orice monarh constitutional, fapt posibil datorita neclaritatilor textului constitutional, fortand, in repetate randuri, interpretarea acestuia”, a explicat viceliderul PC.

Citeste si: PARTIDUL CONSERVATOR I-A FACUT O PROPUNERE SURPRIZA PRESEDINTELUI IOHANNIS

Codrin Scutaru a mai aratat ca modelul constitutional semi-prezidential nu este functional in tara noastra, completand ca “neutralitatea prezidentiala, in acest moment, in Romania, este o constructie artificiala, intrucat in realitate, institutia prezidentiala ramane prizoniera temelor de campanie si grupurilor politice care au sprijinit candidatura”.

“In acest moment, modelul constitutional semi-prezidential nu este functional in Romania, coabitarea fiind imposibila, in absenta unui corp puternic de functionari publici cu statut, atributii si moralitate clar definite si consolidate, pentru a asigura functionarea mecanismelor esentiale ale statului, chiar in cazul divergentei de orientare politica dintre Presedinte si Primul Ministru. Neutralitatea prezidentiala, in acest moment, in Romania, este o constructie artificiala, intrucat in realitate, institutia prezidentiala ramane prizoniera temelor de campanie si grupurilor politice care au sprijinit candidatura. Un regim parlamentar pur ar putea fragiliza legimitatea institutiei prezidentiale, supuse alegerii de catre Parlament – deci, de catre alte grupuri de sustinere”, a mai explicat Codrin Scutaru.

“Milioanele de voturi din iulie 2012, dincolo de motivul organizarii referendumului, exprima si dorinta populara de a incuraja un proces de revizuire constitutionala, dincolo de considerente personale sau conjuncturale. Refacerea clasei politice, argument de campanie al candidatului Klaus Iohannis, presupune si derularea unui astfel de proces, pentru reasezarea pe baze echilibrate si echitabile a ansamblului institutiilor statului si centrelor de putere ale acestuia”, a mai aratat vicepresedintele Codrin Scutaru.