PCM: Tokes l-a rugat pe Orban “sa puna o vorba buna” la UDMR pentru a fi pe lista la europarlamentare

LASZLO TOKES a ramas fara Ordinul Steaua Romaniei

Liderul PCM, Biro Zsolt, spune ca europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut sprijin premierului ungar Viktor Orban “sa puna o vorba buna” la UDMR pentru a fi inclus pe lista la europarlamentare, precizand ca liderii formatiunilor maghiare din Romania au avut recent intalniri cu Orban, la Budapesta.

Presedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca liderii formatiunilor politice maghiare din Romania au avut recent intalniri la Budapesta cu premierul ungar Viktor Orban, lider al partidului de guvernamant din tara vecina, FIDESZ, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit lui Biro, in cadrul acestora europarlamentarul Laszlo Tokes i-ar fi cerut sprijin lui Orban “sa puna o vorba buna” la UDMR pentru a se regasi pe lista pentru alegerile europarlamentare.

Vezi aici cine sunt candidatii pe care UDMR i-ar putea lansa in cursa pentru europarlamentare

“Eu am fost vineri la Budapesta, am avut consultari si cu partidul de guvernamant. Domnul Tokes i-a cerut sprijinul domnului premier sa puna o vorba buna la UDMR, pentru ca UDMR sa il accepte. intalnirea dintre domnul premier si domnul Tokes s-a axat pe aceasta tema. A cerut sprijin ca sa fie selectionat”, a spus Biro, care a refuzat sa ofere alte amanunte.

Sase persoane – printre care Sógor Csaba si Eckstein-Kovács Péter – si-au depus, la Comisia Electorala a UDMR, pana sambata, 15 februarie, cand a fost data limita, candidaturile pentru alegerile europarlamentare, ordinea acestora urmand sa fie stabilita la inceputul lunii martie.

La precedentele alegeri europarlamentare, trei candidati aflati pe lista UDMR au intrat in Parlamentul European – Iuliu Winkler, Sogor Csaba si Laszlo Tokes.

In noiembrie anul trecut, CRU al UDMR a adoptat regulamentul privind desemnarea candidatilor la alegerile pentru Parlamentul European, secretarul general al Uniunii, Kovacs Peter, declarand atunci ca posibilitatea ca Laszlo Tokes sa fie pe lista este exclusa.

La randul sau, Laszlo Tokes, presedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, a anuntat recent ca va candida pentru un nou mandat in Parlamentul European, afirmand ca va face acest lucru “la chemarea tarii”, chiar daca deocamdata “nu s-a stabilit” daca va candida ca reprezentant al PPMT, al unor “organizatii civice maghiare” sau ca independent.