PDL cere modificarea Codului Fiscal astfel incat cheltuielile cu bursele acordate elevilor si studentilor de mediul privat sa devina deductibile

Deputat PNL: Acordul cu FMI e blocat intrucat Guvernul nu si-a indeplinit angajamentele

PDL a depus, miercuri, o initiativa legislativa de stimulare a invatamantului profesional, universitar si a cercetarii stiintifice prin modificarea Codului Fiscal astfel incat cheltuielile cu bursele acordate elevilor si studentilor de catre mediul privat sa devina deductibile, in conditia in care se obtine o certificare de competenta in domeniul de activitate a angajatorilor, potrivit unui comunicat de presa transmis Mondo News.

Initiatorii proiectului, deputatii PDL Raluca Turcan si Gheorghe Ialomitianu, au prezentat, intr-o conferinta de presa sustinuta laCamera Deputatilor, avantajele acestui proiect de lege prin care mediul privat este stimulat sa investeasca in cercetare, inovatie si burse pentru tineri.

“Initiativa ofera o solutie pe termen lung la o problema grava a societatii romanesti – fractura existenta intre educatie si piata muncii. Astfel, 80% dintre absolventi nu lucreaza in domeniile pentru care s-au pregatit, (…)cei ce termina astazi o scoala devin automat someri,(…) invatamantul profesional a devenit o camera a refuzatilor si nicidecum un centru in care se formeaza forta de munca mediu-calificata. Propunerea PDL raspunde, totodata, unei necesitati a mediului de afaceri, fiind o masura concreta de stimulare a economiei”, a subliniat deputatul PDL Raluca Turcan.

“Avem o problema din educatie si o solutie din domeniul finantelor al carui rezultat este masurabil si sustenabil”, a adaugat deputatul Gheorghe Ialomitianu.

Practic, un angajator poate alege sa finanteze studiile unor elevi care urmeaza scoala profesionala, pentru specializarea lor intr-un domeniu in care are nevoie de forta de munca. Cheltuielile sunt deduse din impozitul pe profit. De asemenea, proiectul stimuleaza angajatorii care aleg finantarea unor studii sau cercetari in domeniul in care isi desfasoara activitatea. Beneficiarii burselor pot fi obligati de agentii economici, prin contractul semnat la inceputul bursei, sa lucreze pentru o perioada de cel mult trei ani pentru finantator, a explicat democrat-liberalul.

Deputatii PDL au facut un apel catre toate partidele politice sa sustina acest proiect, avand in vedere ca rolul parlamentarilor este sa vina cu proiecte concrete, cu solutii.

“Este al treilea astfel de demers al PDL, dupa cel de after-school si dupa programul Masa in scoala. Guvernul Romaniei a dat avize negative acestor doua proiecte, in conditiile in care, de pilda, cel legat de after-school a fost promis personal de premierul Victor Viorel Ponta in campania electorala. Proiectul a trecut, totusi, de Camera Deputatilor si merge in Senat. S-a dovedit din nou ca Romania are la conducere un premier care minte cu obstinatie”, a conchis Raluca Turcan.

 Foto: Adevarul