PDL va ataca Legea referendumului la Curtea Constitutionala

Vicepresedintele PDL, Ioan Oltean, a declarat vineri ca PDL va ataca Legea referendumului la Curtea Constitutionala, in situatia in care va trece de Camera Deputatilor in forma propusa de USL.

Aflat la Bistrita, Oltean a mai spus ca modul in care USL a gandit si modificat Legea referendumului este neconstitutional.

“Am constatat ca, desi actuala putere are o prezenta parlamentara coplesitoare, desi a fost sustinuta la votul din decembrie 2012 de o majoritate a populatiei, incearca sa modifice legislatia in asa fel incat sa creeze o stare de instabilitate si, in opinia mea, sa puna in pericol articolul 2 din Constitutia Romaniei in care se spune ca poporul este suveran si isi manifesta suveranitatea prin reprezentantii alesi, adica prin Parlament, si prin referendum. Or, modul in care USL a gandit si modificat Legea referendumului, in sensul ca un referendum este valid daca se prezinta la vot 30 la suta din numarul celor inscrisi in listele electorale si dintre acestia 25 la suta voteaza favorabil, se indeplinesc si conditiile de participare si conditiile de validare, este neconstitutional”, a declarat Ioan Oltean.

El a spus ca PDL nu va sustine un asemenea act normativ.

“PDL categoric respinge si nu sustine un asemenea act normativ. Din punctul nostru de vedere, actul normativ in sine este neconstitutional”, a afirmat Oltean.

Referitor la declaratiile senatorului Toni Grebla, conform carora nicio tara UE nu are un cvorum de participare si de validare, Oltean a precizat: “Este incorecta informatia. Cehia are cvorum de participare de 50 la suta, Letonia, Lituania – 50 la suta, Polonia are cvorum de validare de 50 la suta, Portugalia are cvorum de validare si de participare de 50 la suta, Slovacia de asemenea, Romania la fel”.

“Eu cred ca Romania are, in acest moment, particularitati care impun, in mod obligatoriu, un cvorum de prezenta si unul de validare. Daca putem admite ca la un referendum local, chiar si unul national de validare a unor chestiuni importante, poate sa existe un cvorum sub 50 la suta si de participare, si de validare, nu putem admite ca referendumul de validare a Constitutiei sa se faca cu un cvorum de 30 la suta si de 25 la suta. O asemenea lege este neconstitutionala prin aceasta prisma, datorita faptului ca stim cu totii: Constitutia a fost adoptata cu o participare de cel putin 50 la suta si, in consecinta, orice revizuire a Constitutiei nu poate fi validata pe un alt cvorum. Daca am fi in prezenta adoptarii unei noi Constitutii, putem vorbi de cvorumul stabilit prin noua lege, dar daca avem in vedere revizuirea prezentei Constitutii este inadmisibil acest cvorum”, a sustinut Ioan Oltean.

El a spus ca acel cvorum, anuntat de USL, intra in conflict cu prevederile legii privind alegerea presedintelui Romaniei.

“In situatia in care presedintele Romaniei ar fi ales cu jumatate plus unu din numarul celor care se prezinta la vot, suspendarea acestuia din functie nu va putea fi facuta niciodata cu un cvorum de 30 la suta participare si 25 la suta vot favorabil”, a spus Oltean.

Legea referendumului urmeaza sa fie supusa votului final la Camera Deputatilor. Confom proiectului, se va reduce pragul de prezenta la referendumuri de la 50% la 30%. Totodata, proiectul introduce conditia unui vot de minim 25% pentru una dintre optiunile supuse referendumului pentru validarea rezultatelor scrutinului.

Foto: jurnalul.ro