PDL va depune o motiune de cenzura “detector de minciuni” pentru Guvernul Ponta III. Vezi reactia PSD

PDL a anuntat prin prim-vicepresedinte PDL, Liviu Negoita, ca democrat-liberalii au decis initierea unei motiuni de cenzura ca urmare asumarii raspunderii Guvernului, o motiune “detector de minciuni” pentru Guvernul Ponta. Liderul PDL a adresat, totodata, invitatia tuturor celor din opozitie sa se alature acestui demers. In replica, social-democratul Valeriu Zgonea a afirmat ca PDL nu are semnaturile necesare pentru aceasta motiune.

“Ii invitam pe toti cei care se pretind a fi in opozitie sa se alature demersului nostru. Va fi o motiune de cenzura detector de minciuni pentru Guvernul Ponta III. Atat timp cat Victor Ponta vine in Parlament cu o astfel de procedura, urmarea sa naturala din partea opozitiei este depunerea unei motiuni de cenzura”, a declarat Negoita.

El a adaugat ca nedepunerea unei motiuni de cenzura ar insemna acceptarea automata a noului Guvern. “Sa ii vedem pe cei 30 de liberali care au votat pentru investirea Guvernului Ponta III cu cine joaca de fapt, unde sunt ei – la putere sau la opozitie”, a mai spus Negoita.

In replica, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a declarat ca PDL nu are in acest moment semnaturile necesare pentru aceasta motiune si a adaugat ironic ca “Blaga a visat probabil azi-noapte motiunea de cenzura”.

“Este un drept democratic al opozitiei sper sa si stranga semnaturile. In acest moment PDL nu le are. Probabil ca domnul Blaga a visat in noaptea asta motiunea de cenzura. Este un drept democratic al oricarui partid de opozitie. Ministrii au depus juramantul, suntem intr-o normalitate, guvernul este stabil”, a declarat Zgonea. 

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe un program de prioritati pentru perioada urmatoare, document care nu reprezinta programul de guvernare din decembrie 2012, dar e inspirat aproape integral din acesta.

“Noul Guvern, in baza articolului 114 din Constitutia Romaniei, isi va angaja raspunderea pentru un program, nu program de guvernare, ci un program. Asa spune Constitutia, asa facem! Este un program care va cuprinde principalele actiuni si principalele directii de actiune ale Guvernului in perioada urmatoare. Evident ca nu l-am inventat peste noapte, ci este inspirat aproape in totalitate din programul de guvernare aprobat in 2012, dar sunt lucruri care s-au realizat deja si nu are rost sa ni le mai propunem inca o data si sunt si lucruri noi care au aparut intr-un an si jumatate si, evident ca acestea trebuie sa fie asumate de Guvern si aprobate de catre Parlament” , a declarat Ponta.

Guvernul a aprobat, miercuri seara, programul politic care actualizeaza programul de guvernare, au declarat atunci surse oficiale, documentul fiind transmis Parlamentului joi dimineata.

Conform articolului 114 din Constitutie, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

La alineatul 2 se stabileste ca Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata in conditiile articolului 113.

“Daca Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern”, mai prevede Constitutia.