PDL va vota modificarea ca votul legat de imunitatea parlamentarilor sa fie electronic

Camera Deputatilor

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a semnat un angajament care prevede ca PDL va vota pana in 1 iulie modificarea Regulamentului Camerei Deptuatilor si Senatului pentru ca votul in cazul cererilor care vizeaza imunitatea parlamentarilor sa fie electronic si sa aiba loc in 48 de ore de la primire.

PDL si-a asumat, joi, prin presedintele Vasile Blaga, initiativa “Coalitiei romanilor pentru combaterea coruptiei” de a transparentiza ridicarea imunitatii parlamentare si de a lupta pentru legile referitoare la combaterea coruptiei si sprijinirea justitiei, potrivit unui comunicat remis vineri.

“Presedintele PDL, Vasile Blaga, a semnat angajamentul «Coalitiei romanilor pentru combaterea coruptiei». Partidul Democrat Liberal si-a asumat joi, 12 iunie, prin presedintele Vasile Blaga, initiativa «Coalitiei romanilor pentru combaterea coruptiei» de a transparentiza procesul de ridicare a imunitatii parlamentare si de a lupta pentru legile referitoare la combaterea coruptiei si sprijinirea justitiei”, se arata in comunicat.

Citeste si: Liderii organizatiilor PNL si PDL din Bucuresti au avut o intalnire de lucru pe tema fuziunii

PDL precizeaza ca isi asuma deschis faptul ca este nevoie ca Parlamentul sa raspunda in termen de 48 de ore la solicitarile Ministerului Justitiei privind retinerea, arestarea preventiva sau perchezitia parlamentarilor precum si la solicitarile de urmarire penala ale parlamentarilor ministri.

“PDL considera ca este extrem de important ca votul parlamentarilor sa fie deschis, mai exact electronic, pentru ca romanii sa stie exact cum s-a votat in cazul acestor solicitari. PDL este partidul care nu a protejat niciodata parlamentarii sau demnitarii cu probleme in justitie si considera ca legea trebuie sa fie egala pentru toti romanii. PDL isi asuma deschis faptul ca se va opune prin vot si in mod public oricaror initiative legislative care reduc atributiile institutiilor anti-coruptie din Romania. PDL saluta aceasta initiativa civica si invita toate partidele parlamentare sa semneze «Angajamentul pentru combaterea coruptiei». Este imperativ pentru toate partidele parlamentare sa demonstreze, atat in fata romanilor, cat si a partenerilor occidentali ca nu fac in Parlament scut in jurul coruptilor si nu pun piedici luptei impotriva coruptiei”, se mai arata in comunicat.

ADINA VALEAN, DESPRE MODIFICAREA LEGII PRIVIND COMUNICATIILE ELECTRONICE: DIN PUNCT DE VEDERE ECONOMIC, ESTE O GRESEALA

Potrivit documentului semnat de Blaga, PDL se angajeaza in fata electoratului roman din Romania si din diaspora ca va sustine si vota pana in 1 iulie 2014 modificarea Regulamentului Camerei Deptuatilor si al Senatului astfel incat votul pentru aprobarea retinerii, arestarii preventive si perchezitiei in cazul parlamentarilor sau a cererilor de aprobare a urmaririi penale a parlamentarilor ministri sau fosti ministri sa se faca electronic si in termen de 48 de ore de la data primirii de catre Parlament a solicitarii procurorilor venita prin Ministerul Justitiei.

De asemenea, potrivit documentului, PDL se angajeaza politic ca toti parlamentarii grupului sa voteze la vedere, atat in Comisia Juridica cat si in plen, pentru cererile mentionate anterior. “Respingerea cererilor procurorilor echivaleaza cu o imunitate de facto, care le permite parlamentarilor sa nu mai raspunda in fata legii, ca toti ceilalti cetateni”, se arata in document.

De asemenea, PDL se angajeaza ca va vota la vedere, electronic, si dupa o dezbatere publica, orice proiect de lege care are legatura cu lupta impotriva coruptiei si a criminalitatii organizate. Democrat-liberalii se angajeaza, de asemenea, prin semnatura lui Blaga, ca se vor opune si vota impotriva oricaror initiative legislative care reduc atributiile institutiilor de lupta impotriva coruptiei, a criminalitatii economice si a crimei organizate, care reduc pedepsele pentru coruptie, infractiuni economice sau crima organizata ori care reduc termenele de prescriptie a raspunderii penale si executarii pedepselor, de gratiere sau amnistie a celor acuzati de infractiuni de coruptie, economice sau de crima organizata.

PDL se angajeaza, de asemenea, ca va sustine si va vota pentru initiative legislative care sprijina lupta impotriva coruptiei si criminalitatii in Romania, cu respectarea conventiei europene a drepturilor omului.