Pe 21 decembrie 1989 incepea, la Bucuresti, revolutia care a eliberat Romania de dictatura comunista

Revolutia din 1989

Revolutia din 1989, care a dus la caderea regimului Ceasescu, a inceput in Timisoara, la jumatatea lunii decembrie, cu proteste fata de incercarea autoritatilor de a-l evacua pe pastorul reformat László Tőkés. Manifestatiile de strada, la care autoritatile au ripostat inclusiv cu focuri de arma, s-au transformat in protest fata de regimul dictatorial, al carui ecou a ajuns in Bucuresti in 21 decembrie.

Atunci, dupa o adunare populara la care Nicolae Ceausescu spera sa calmeze spiritele anuntand cate 100 de lei in plus la salariile clasei muncitoare, mii de bucuresteni au protestat in centrul Capitalei, miscarea de strada fiind reprimata cu gloante si arestari, noteaza Mediafax.

O zi mai tarziu, in 22 decembrie, bucurestenii au iesit din nou in strada, in numar mult mai mare, estimat la cateva zeci de mii, care au ocupat piata din fata Comitetului Central al Partidului Comunist si l-au determinat pe Ceausescu sa paraseasca sediul CC cu un elicopter.

Dupa fuga dictatorului, manifestantii au ocupat atat Comitetul Central, cat si sediul televiziunii publice, in jurul orei 12.30, acesta fiind momentul – considerat simbolic – al victoriei Revolutiei. Din seara zilei de 22 decembrie, starea de euforie generala a fost inlocuita de haos odata cu atacarea cu focuri de arma a unor institutii publice de catre indivizi necunoscuti, numiti generic “teoristi”. Timp de cateva zile, strazile din Bucuresti, dar si din multe orase din tara, au fost patrulate de militari si voluntari, iar schimburile de focuri cu “teroristii” au facut victime.

Razboiul de strada cu inamici a caror identitate ramane si astazi, cel putin in parte, necunoscuta s-a incheiat in 25 decembrie, cand Nicolae Ceausescu si sotia lui, Elena, prinsi la Targoviste, au fost executati in urma unui proces sumar judecat de un tribunal militar.

Numarul detinatorilor de certificate de revolutionar, in urma evenimentelor din decembrie ’89, este estimat la 22.000-23.000, insa 16.000 dintre acestia, mai precis cei din categoria “luptator remarcat prin fapte deosebite”, nu vor primi nici in 2014 indemnizatie lunara pentru acest merit.

In prezent, sunt aproximativ 22.000-23.000 de detinatori de certificate de revolutionar, dintre care aproximativ 16.000 de luptatori remarcati prin fapte deosebite, aproximativ 2.200 de luptatori raniti, circa 600-650 de luptatori retinuti, 150-200 de raniti si retinuti, 2.000 de urmasi ai eroilor martiri si alti 150-200 de participanti, acesta din urma fiind doar un titlu onorific, a precizat Gheorghe Grosu, referent la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, potrivit Mediafax.

Sursa foto: vechiulbucuresti.wordpress.com