PE a respins candidatura fostului premier sloven Alenka Bratusek

PE a respins candidatura fostului premier sloven Alenka Bratusek

Parlamentul European a respins candidatura fostului premier sloven, Alenka Bratusek, pentru un post in Comisia Europeana. Candidatura liberalei Alenka Bratusek a fost respinsa cu o mare majoritate de Parlamentul European, transmit agentiile de presa internationale.

Alenka Bratusek, care a fost numita in functia de vice-presedinte responsabil de Energie, este primul candidat care urmeaza sa fie respins. Desemnarea liberalei Alenkei Bratusek a fost respinsa cu 112 voturi, doar 13 deputati votand in favoarea acesteia.

Citeste si: Negocieri de culise pentru ajustarea Comisiei Europene

Candidatura Alenkai Bratusek, fost premier al Sloveniei, a fost extrem de controversata inca din momentul nominalizarii, fiind acuzata ca s-a auto-propus pentru postul de Comisar European.

In timpul audierii in Comisiile de specialitate s-a confruntat cu intrebari dificile legate de atitudinea sa din trecut fata de Uniunea Europeana, dat fiind ca a avut o serie de declaratii considerate anti-europene.

Retragerea liberalei Alenka Bratusek era una asteptata. Ea a fost desemnata vicepresedinta insarcinata cu Uniunea Energetica, insa a picat audierea si urmeaza sa se retraga, anunta in urma cu cateva ore conservatorul Giovanni La Via, presedintele Comisiei pentru Mediu din cadrul PE. Grupul liberal ar fi pregatit pentru aceasta concesie, “cu conditia ca doamna Bratusek sa fie inlocuita de alt candidat liberal sloven”, mai sustinea pentru AFP o sursa din cadrul acestei formatiuni.

CITESTE SI: Corina Cretu nu a convins Parlamentul European, comisia lui Jean-Claude Juncker ar putea fi remaniata 

O serie de comisari desemnati asteapta evaluarea audierilor lor. Printre ei se afla Canete, dar si socialistul francez Pierre Moscovici, propus pentru Afaceri Economice, care a devenit “ostaticul” unui schimb dur intre conservatorii din cadrul PPE si socialisti. Deciziile au fost amanate pana miercuri, a declarat pentru AFP o sursa din cadrul PE.

Deputatii nu pot respinge un candidat. Insa ei pot spune daca-l considera apt sau nu sa devina comisar european, iar dupa aceea daca este calificat pentru portofoliul atribuit. Juncker este nevoit sa tina cont de acest aviz, daca vrea sa obtina investirea intregii echipe de catre PE pe 22 octombrie. Predecesorul sau José Manuel Barroso a fost nevoit sa renunte la candidati, ca italianul Rocco Buttiglione.

Jean-Claude Juncker urmeaza sa discute din nou cu presedintii grupurilor politice in zilele urmatoare. ”Acest exercitiu este necesar sa permita procedarea la anumite ajustari in cadrul echipei sale. Ar putea sa aiba probleme, deoarece comisarii i-au fost impusi de catre state, iar unele portofolii nu au fost atribuite in deplina libertate”, au subliniat surse din cadrul grupurilor. Contactate de AFP, surse din anturajul lui Jean-Claude Juncker au refuzat sa comenteze.