PE: Jihadistii Gruparii STAT ISLAMIC trebuie adusi in fata CURTII PENALE INTERNATIONALE

Parlamentul European (PE) a estimat joi ca atrocitatile comise de catre gruparea jihadista Stat Islamic (SI) in Orientul Mijlociu, in special impotriva crestinilor si a altor minoritati religioase, echivaleaza cu ”crime impotriva umanitatii”, ale caror autori trebuie adusi in fata Curtii Penale Internationale (CPI), informeaza Agerpres, care citeaza AFP.

Stat Islamic ”continua sa persecute, sa mutileze si sa asasineze, uneori intr-o maniera extrem de cruda si inimaginabila, membri ai minoritatilor religioase si etnice, jurnalisti, prizonieri de razboi sau militanti”, se afirma intr-o rezolutie adoptata de catre eurodeputati la Strasbourg.

In opinia lor, astfel de violente ”echivaleaza cu crime impotriva umanitatii si crime de razboi, in baza Statutului de la Roma” al CPI si ”ar fi posibila calificarea lor drept genocid”.

CITESTE SI: STATUL ISLAMIC, O NOUA EXECUTIE SOCANTA: UN COPIL IMPUSCA UN TANAR ARAB ISRAELIAN ACUZAT DE SPIONAJ. VIDEO 

Potrivit PE, SI ”vizeaza in mod deliberat” comunitatile crestine (in special asiriene), dar si pe yaziditi, siiti sau sunniti, ”care refuza interpretarea sa privind islamul”, si ”incearca, de asemenea, sa extermine minoritatile religioase in regiunile pe care le controleaza”.

Subliniind ca autorii acestor acte nu trebuie sa ramana nepedepsiti si ca trebuie adusi in fata CPI, PE se declara ”consternat si intristat” in legatura cu atrocitatile comise de Statul Islamic impotriva asirienilor din Siria si a crestinilor de confesiune copta din Libia.

CITESTE SI: RAMONA MANESCU: ESTE NECESARA O INTERVENTIE IMEDIATA A UE PENTRU PROTECTIA CIVILILOR DIN SIRIA SI IRAK

Eurodeputatii, reuniti la Strasbourg, sunt preocupati printre altele ca ”organisme publice si private din tarile din Golf” contribuie la finantarea ”difuzarii interpretarii wahhabite” a islamului, interpretare integrista promovata in special de catre Arabia Saudita, si le cer prin urmare tarilor respective ”sa puna capat acestei finantari”.