Pe urmele lui Grindeanu! Planul pus la cale de PSD pentru demiterea premierului Mihai Tudose

PSD vrea să-și demită al doilea premier în mai puțin de un an! Strategia social-democraților a fost dezvăluită de jurnaliștii de la dcnews.ro.  În cazul în care guvernul nu reușește să treacă Bugetul este obligat, moral, să-și prezinte demisia.

Majorările de pensii și salarii nu pot fi efectuate, dar sunt prevăzute în legi deja adoptate. Teoretic, Guvernul ar trebui, deci să plece. Însă, cel mai mare risc pentru PSD după ce Bugetul guvernului Tudose ar fi respins este ca premierul să rămână în funcție, pe model Grindeanu, căutând să-și constituie o nouă majoritate parlamentară, până la  jumătatea lunii ianuarie.

Legea Bugetului ajunge miercuri în Parlament și va fi votată în cursul următoarei săptămâni.

Pentru moment nu s-a stabilit însă scenariul pentru picarea Legii bugetului. Aici, sunt posibile trei variante:

1. PSD își asumă public că nu susține legea bugetului. În acest moment este posibil ca bugetul să fie votat de opoziție. Pe de altă parte totul ar putea duce la pierderea guvernării prin picarea propriului guvern pentru a doua oară. Președintele Klaus Iohannis a anunțat deja că nu le va mai da guvernarea celor de la PSD. Strategia este cea mai riscantă. Tabăra Tudose se poate alia cu opoziția, iar în acest fel premierul ar putea să urmeze modelul Grindeanu. Mihai Tudose ar avea o bază mai mare în partid spre deosebire de Sorin Grindeanu.

2. Legea nu va fi votată, fără nici un fel de explicații. Această strategie l-ar putea împiedica pe Mihai Tudose să vorbească cu opoziția, însă ar putea da un semnal de vulnerabilitate.

3. Apariția dizidenților. Mai mulți lideri locali s-ar putea declara nemulțumiți de diferite prevederi ale legii bugetului  Se reproșează, în ansamblu că nu s-a realizat ceea ce s-a propus în programul de guvernare. Legea bugetului ar putea fi picată la limită. Această strategie pare cea mai la îndemână și cea mai sigură.

Pentru ca legea bugetului să fie votată este nevoie de jumătate plus unu din votul parlamentarilor.

Sursă text: dcnews.ro