Pelerinaj la DNA: Nelu Iordache, Claudiu Florică și Dinu Pescariu în fața procurorilor

Începând de la primele ore ale dimineții de vineri, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a fost un veritabil pelerinaj. Nelu Iordache, Dinu Pescariu și Claudiu Florică s-au prezentat, rând pe rând în fața procurorilor anticorupție.

Update: Omul de afaceri Dinu Pescariu s-a prezentat  la sediul DNA pentru a i se aduce la cunoștință că este acuzat de spălare de bani în dosarul „Microsoft 3”. „Am aflat cât de corupt sunt. (…) N-are cum să mă îngroape (c.n. dosarul Microsoft). Adevărul este de partea mea. Putea să mă îngroape la început. Acum nu are cum să mă îngroape. Doar îmi urâțește viața”, a spus Pescariu, la ieșire de la DNA.

Știre inițială

Nelu Iordache, supranumit „Regele Asfaltului”, a venit vineri dimineață la sediul DNA pentru a fi audiat de procurori.

În decembrie 2017, Nelu Iordache a fost condamnat de magistrații Tribunalului București, la șase ani și trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac – Arad, în care s-a înregistrat un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei în dauna CNADNR, a unei bănci și a unei firme de construcții din Spania.

În aprilie 2013, Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani și înșelăciune. Iordache a fost acuzat de schimbarea destinației fondurilor europene, în formă continuată (61 de acte materiale).

În 1 noiembrie 2016, Nelu Iordache a fost trimis în judecată alături de Cristian Mihai Buciu, fost director al Direcției operaționale din Compania Națională Poștă Română și Gheorghe Răcaru, la data faptelor administrator ai companiei Blue Air, pentru păgubirea companiei naționale cu aproape șapte milioane de euro.

Într-un alt dosar, Nelu Iordache este judecat, din mai 2014, pentru fapte de corupție privind lucrări de modernizare a 148 de kilometri din DN 67C Transalpina, în cadrul unui contract finanțat de Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Craiova.

Dinu Pescariu și Claudiu Florică au sosit și ei, vineri dimineață, la sediul DNA pentru a fi audiați în dosarul „Microsoft 3”.

Pe 10 aprilie 2017, DNA i-a pus sub acuzare pe Dinu Pescariu și Claudiu Florică, reprezentanți ai firmei D.Con-Net AG, pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. În acest dosar mai sunt cercetați Ion Adrian Stănescu și Andrei Săvulescu, consilier asistent, respectiv director general la Direcția generală pentru politici și programe în domeniul societății informaționale din cadrul Ministerului Comunicațiilor, Călin Tatomir, director general Microsoft România SRL, precum și Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor. Conform DNA, faptele au fost comise în contextul în care, în luna aprilie a anului 2009, expira contractul comercial de închiriere licențe Microsoft.

Sursa foto: realitatea